BIH

Frka u Privrednoj komori FBiH: Lasić ukazao na kriminal, Katica kaže da je sve po zakonu

Uoči sjednice Skupštine

A. DUČIĆ

28.10.2014

Sjednica Skupštine Privredne komore FBiH zakazana za četvrtak, na kojoj se treba izabrati novo rukovodstvo, predstavlja nastavak nezakonitosti i korupcije, koji su već izvjesno vrijeme na sceni u krugovima komore, izjavio je za “Avaz” njen aktuelni predsjednik Jago Lasić.

- Apeliramo na privrednike da se ne odazovu na sjednicu Skupštine, jer je formirana na nezakonit način. Krivične prijave protiv odgovornih osoba su već podnesene Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru. Izrežirana Skupština ima za cilj da se izabere nezakonito rukovodstvo, a mnogo para je u igri. Tu prije svega mislim da izvojenih 850.000 KM za kupovinu prostora u Mostaru, ali i objekat Komore čija će vrijednosti biti 20 miliona KM – kazao je Lasić.

Ističe kako se sve odvija pod okriljem aktuelnog potpredsjednika Komore Avde Rape i pojedinih osoba iz Komore koji su prijavljeni Tužilaštvu.

- Tražili smo od još aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine Hamde Katice da se odgodi sjednica i da se sve dovode u zakonske okvire, ali ništa od toga. Sve je nezakonito jer su odluke komisije za izbor i imenovanje zastupnika u Skupštini trebale proći kroz Upravni odbor, ali on se nikada nije sastajao. Primjerice, svih pet zastupnika iz Zenice je promijenjeno, kako ne bi za predsjednika Komore bio izabran Šefkija Botonjić, doktora nauka i iskusni privrednik, ali da zato bude izabran Mirsad Jašarspahić – istakao je Lasić.

S druge strane Katica tvrdi da su informacije koje u medijima u proteklih nekoliko dana dolaze od kandidata Lasića u potpunosti neutemeljene i proizvod su vlastite percepcije.

hamdo-katica-bh-telecom-11

Katica: Zakonito i transparentno

- Tokom izbornog procesa, utvrđujući prijedloge za pojedinačne organe (Skupštinu, Upravni odbor, Nadzorni odbor, te predsjednika/potpredsjednika Komore), Komisija je radila na zakonit i transparentan način, održavši 6 sjednica,  uvažavajući odredbe Zakona o privrednim komorama u F BiH, Statuta, konstruktivne prijedloge stručnih službi, kantonalnih/županijskih komora i menadžmenta komore – ističe Katica, te je dodao:

- Na osnovu raspoložive evidencije članica, te prijedloga kantonalnih komora, koje su maksimalno uvažavane, Komisija se uvjerila da je značajan broj privrednih društava odbio dati saglasnost za članstvo u budućim organima Komora. Upravo to je bio razlog za kompromisno rješenje da se za Skupštinu predlože poslovni subjekti koji su članovi kantonalnih Komora i subjekti koji su članovi Federalne komore, i to po strukovnoj zastupljenosti te po plaćanju članarine - kazao je Katica.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.