BIH

Radončić na TV 1: Bakir Izetbegović je vodio prljavu kampanju, a ja sam se suzdržavao

Lider SBB-a

Redakcija

30.10.2014

Predsjednik  SBB-a Fahrudin Radončić gostovao je sinoć na TV 1. Lider SBB-a između ostalog govorio je o rezultatima  nedavno održanih izbora, te o uspjehu njegove stranke. Pročitajte kompletan intervju:

TV1:  S kim SBB BiH želi, a s kim ne želi u eventualnu koalciju?

- Mi smo prezadovoljni svojim izbornim rezultatom jer smo sa trećeg mjesta 2010. godine sada superiorno druga stranka po snazi čime smo se pokazali kontinuitetom i trajnim političkim faktorom. Ja sam za člana Predsjedništva BiH dobio više od 200.000 glasova, i to uglavnom u gradovima i mi smo to dobili na preciznoj politici kritike, ponajprije SDA. Stranka koja je dovela do 560.000 nezaposlenih, do toga da smo prva zemlja u Evropi po nezaposlenosti, do 50 posto gladnog stanovništva, SDA koja je demonstrante vrijeđala da su teroristi i narkomani i SDA koja prikriva politička ubistva i zloupotrebljava pravni sistem zemlje nije naš koalicioni favorit.

TV1: Stav Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA je da sa SBB BiH neće u koaliciju zbog vaše prljave kampanje, koju naziva bolesnim fenomenom koji će morati rješavati. Vaš stav?

- Ovo su argumenti koje sam ja govorio, s tim da sam postavio i pitanje krađe više milijardi doniranog zlata koju su počinili pojedini ljudi iz SDA, koje se mora vratiti ovoj zemlji. Ako je to prljava politička kampanja, ja se slažem s tom terminologijom. S druge strane, imali ste SDA koja je mene optuživala da nikada nisam bio u Srebrenici!? Možete misliti šta znači kad Bošnjak Bošnjaka optuži, a ima stotine fotografija ili filmova, da ne idem u džamiju i takvih gluposti koje je Izetbegović govorio da sam ja zaista koristio dosta samostrpljenja da mu javno ne odgovorim da neko ko priča o vjeri nije u stanju da vjerski način života implementira nad svojim djetetom, a kamoli da drugima drži lekcije.

TV1: Očito je da dvije najjače bošnjačke stranke neće zajedno sudjelovati u vlasti. Ko je može činiti u tom slučaju?

- Građani su tražili promjene. Da je bio drugi izborni krug, kao u svim normalnim zemljama, Izetbegović bi glatko izgubio izbore za člana Predsjedništva BiH, a kada se saberu svi glasovi stranaka to govori da je biračko tijelo htjelo da napravi promjenu u BiH. Međutim, SDA je prva po rezultatu, neka oni izvole pokušati napraviti vladajuću koaliciju bez nas, ako oni to ne uspiju ima neko ko će znati da napravi novu vlast.

TV1: Jesu li to SBB i DF?

- Ne znam. Demokratska fronta je nova politička stranka. Da budem iskren, ja ne znam šta je sve gospodin Komšić obećavao u kampanji, on će se naći, vjerovatno, u jednom teškom izazovu. Govorio je da neće sa nacionalnim strankama, a kako sada stvari stoje može mu se dogoditi, makar prema izjavama pojedinaca iz njegove stranke, da se oni probude u jednom bračnom krevetu sa gospodinom Čovićem, Izetbegovićem ili Dodikom, neovisno od izjava da nikada neće sa nacionalnim strankama. Ako se nešto tako i desi, to je potpuno legitimo. Nama to ne smeta neka SDA, to je njena odgovornost kao prvoplasirane stranke, proba da napravi vlast, mi u tome apsolutno nećemo smetati.

TV1: Koga iz RS vidite kao mogućeg partnera u vlasti? Favorit SDA je Savez za promjene, a ne SNSD?

- Najgora stvar za ovu zemlju bi bila da opet dobijemo 90-tu godinu kada su na vlasti bili SDS, HDZ i SDA i kada smo dobili rat i opštu klanicu. SDA je koalirala sa Radovanom Karadžićem, pa im sigurno sada ne smeta da koaliraju sa navodno reformiranim SDS-om. SDS je stranka u čije krajnje namjere mi i dalje nismo uvjereni i mislim, ako dođe vrijeme o tome da raspravljamo, SBB će zauzeti stav koji u principu govori da onaj ko pravi vlast u RS, na nivou entiteta, a to je vjerovatno SNSD i koji ima predsjednika RS, a to je SNSD, treba biti u državnoj vlasti. Jer, mislim da ovdje nije mudrost da nekoga sa toliko snage istjerujemo i guramo u krilo nekom trećem, nego da ga vežemo za institucije BiH.

TV1:Ostajete pri stavu da treba izabrati od dva zla manje?

- Ja ostajem pri toj tezi. Vi se sjećate da sam govorio davno o tome da je SNSD za nas manje zlo, jer SNSD nije učestvovao u genocidu, SNSD nije vodio Ratko Mladić kao general. Mislim da mi u tom smislu, kao SBB, imamo jednu memoriju na koju imamo pravo, neovisno da li to nekoga ljuti ili ne.

Pogledajte kompletan razgovor u priloženom videu...

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.