BIH

Bronzana medalja za izum kocki koje sprečavaju poplave

Bh. inovatori u Nirnbergu osvojili četiri odličja

T. Đ.

3.11.2014


Na 66. međunarodnoj izložbi inovacija u Nirnbergu članovi Asocijacije inovatora BiH predstavili su osam inovacija za koje su nagrađeni dvjema srebrenim i dvjema bronzanim medaljama. Srebro je pripalo Branku Milićeviću iz Posušja i Senadu Šećerbegoviću iz Sarajeva.

Milićević je predstavio masku za zavarivanje koja je tri do četiri puta lakša od postojećih, dok je Šećerbegović izumio stabilni skejtbord s dva prednja i jednim zadnjim točkom.

Bronzane medalje dobili su Zoran Dujaković iz Banje Luke i veterinari Sanel Alagić iz Bugojna i Mevlin Hadžiosmanović iz Visokog.

Dujakovićeva inovacija omogućava efikasnu i sigurnu terensku detekciju otvorenog i zatvorenog prostora, vozila, objekata, osoba, životinja bez rizika za vodiča i za psa.
Sastoji se od različitih elektronskih instrumenata i komplementarnih predmeta koji mogu biti izrađeni od metala, plastike, kartona ili drveta.

Veterinari su izumili kocke za zaštitu od riječnih poplava. Radi se o plastičnim praznim kockama koje bi se mogle poslagati duž obala i automatski puniti nadolazećom vodom.

Predsjednik Asocijacije bh. inovatora Hajrudin Šuman rekao nam je da se nada da će u budućnosti vlasti imati više razumijevanja za inovatore.

- Sve su manje i manje pružali pomoć. Možda će sada nakon izbora biti bolje. Imamo ustaljen godišnji program, a najveće gostovanje u narednom periodu će biti u Seulu - kazao je Šuman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.