BIH

Izetbegović dijeli fotelje i jača poziciju uoči kongresa

Dok se pregovora o vlasti, SDA imenuje svoje kadrove

M. AŠČIĆ

3.11.2014

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, odmah nakon izbora počeo je cjelovitu čistku kadrova ove stranke u državnim kompanijama koje je za svog mandata postavio rahmetli predsjednik Sulejman Tihić, saznaje naš list iz izvora bliskih ovoj stranci.

Izetbegović se, rješavajući se Tihićevih kadrova, ustvari snažno priprema za kongres ove stranke koji bi trebao biti održan u maju 2015. godine, a na kojem će biti izabrani novi predsjednik i rukovodstvo.

Selmanov primjer

Iz više izvora iz SDA potvrđeno nam je da je Izetbegović, kako bi ostvario svoju namjeru da konačno bude izabran za predsjednika SDA, već počeo dijeliti pozicije sebi bliskim funkcionerima u državnim kompanijama, što je nekima obećao prije izborne kampanje.

Izetbegoviću je olakšan posao i time što je njegova stranka na vlasti i danas, i bila je i prije izbora, tako da ima mogućnost vršiti smjene i postavljenja i dok traju pregovori o formiranju nove vlasti. Da je već počeo ostvarivati svoje ciljeve, govori i imenovanje Salke Selmana na direktorsko mjesto u Razvojnoj banci FBiH.

cengic-celosmanovic

Osim Selmana, primjer stranačkog imenovanja je i Hermedin Zornić, koji je postavljen za direktora "Terminala FBiH". Riječ je o Izetbegovićevim kadrovima kojima su već obećane fotelje. No, nekim aktuelnim direktorima ozbiljno se klima fotelja. Smjene su moguće i u "BH Pošti", a i "BH Telecom" očekuje imenovanje novog rukovodstva.

Novi kandidati

Nakon što je višegodišnjem direktoru Nedžadu Rešidbegviću istekao mandat, Izetbegović navodno želi za direktora imenovati Bakira Ćelosmanovića, aktuelnog direktora za pravne poslove u ovoj firmi i svog bliskog saradnika. No, navodno, ovu poziciju ranije je Tihić obećao Enesu Čengiću, direktoru "Energoinvesta", koji se već raspitivao o mogućim kandidatima za ovo mjesto.

Preneseno nam je da je Čengić podsjetio Izetbegovića na to obećanje i dogovor da mjesto direktora "Energoinvesta", na kojem je on sada, preuzme neka druga stranka, u ovisnosti o tome ko će činiti vlast u FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.