BIH

U Cazinu je uspješno realiziran projekat „Socijalni dan“

Zanimljiv projekat za srednjoškolce

S. J.

3.11.2014

U organizaciji Udruženja „Infohouse“ iz Sarajeva i Udruženja mladih „Cazin.net“, u Cazinu je realiziran projekat „Socijalni dan“, u kojem su učestvovali učenici „Gimnazije“ i „Druge srednje škole“. Riječ je o projektu, u kojem poslodavci pružaju priliku srednjoškolcima, da na jedan dan vide kako izgleda obavljati različite funkcije na različitim poslovima, te tom prilikom zarade 20 KM.

Sve dnevnice koje srednjoškolci zarade na „Socijalnom danu“ će od strane poslodavaca biti uplaćene u Fond „Socijalni dan“, koje će biti iskorištene u ralizaciju ideja i projekata učenika srednjih škola, koje su učesnice projekta. Dobrodošlicu svim učesnicima projekta u prostorijama Vijećnice u Cazinu poželjela je Emina Ćoralić, članica UM „Cazin.net“ i koordinatorica projekta „Socijalni dan“ u Cazinu, koja je između ostalog naglasila važnost ovog projekta za učenike, jer će možda neki od njih upravo na osnovu ovog iskustva, odlučiti u kojem smjeru će nastaviti svoje dalje obrazovanje.

ucenici

Cazinski srednjoškolci koji su učestvovali u projektu

Ispred Općine Cazin učenicima se obratio Hasan Salkić, šef opće uprave, a ispred poslodavaca Zumreta Pajić, vlasnica Računovodstvenog servisa „Pajić“, koji su izrazili svoje zadovoljstvo ovim projektom, te učenicima uputili riječi ohrabrenja i inspiracije. Umjesto u školske klupe, 23 učenika su tog dana imali priliku biti „zaposleni“ kod nekoliko cazinskih poslodavaca. Poslodavci koji su se odazvali na poziv za učešće u projektu ove godine su Općina Cazin sa 10 radnih mjesta, JKP „Čistoća“ sa 3, JP „RTV Cazin“  i Računovostveni servis „Pajić“ sa po 2, te „Komunalno stambeni fond“, „Unsko -sanske šume“ - Podružnica Cazin,  web portal „Cazin.net“, „Com soft“ i „Grafis“ Cazin.                                               

Značajan projekat

Cilj projekta je jačanje kapaciteta mladih, kako bi bili u mogućnosti, da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanja statusa mladih u cjelini. Po riječima organizatora, ovo je za mlade ljude iz cijele BiH rijetka prilika, da steknu radno iskustvo. Podsjećanja radi, učenici  „Druge srednje škole“ Cazin su na prošlogodišnjem „Sajmu kreditiranja“ osvojili drugo mjesto, zbog čega im je pripala novčana nagrada od 1.000 KM za realizaciju njihovog projekta „Kupujmo domaće“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.