BIH

Isplata sredstava za odlazak u penziju sutra ili u srijedu

VITEZ Bivši radnici „Vitezita“ dobili garancije direktora

D. PUCAR

3.11.2014

Grupa radnika fabrike eksploziva „Vitezit“ iz Viteza sutra ili u srijedu očekuje isplatu sredstava koje je federalna Vlada uplatila firmi Vitezit za uvezivanje staža nekoliko desetina radnika nerješenog radno-pravnog statusa.

Garancija direktora

Kako kaže vođa ovih radnika, Safet Sivro, od direktora firme Josipa Miškovića dobio je garancije da je potpisao isplatu sredstava koja su dva i po mjeseca blokirana na računu „Vitezita“.

 „Zbog čvrstih garancija direktora očekujemo isplatu u sljedeća dva dana, a ako i ovaj put ne bude ništa od toga idemo u federalnu Vladu“, najavio je Sivro.

Odlazak u penziju

Problem je, podsjetimo, što Nadzorni odbor Vitezita i direktor nisu htjeli potpisati isplatu ukupno 298.000 KM koje je za uvezivanje njihovog radnog staža uplatila Vlada FBiH, zbog deset radnika koji još uvijek rade u Vitezitu te ove godine stiču pravo na odlazak u penziju, a za koje je Vlada FBiH, prema Sivrinim riječima, donijela odluku o isplati dodatnih 210.000 KM također za uvezivanje staža.

Zbog ovog su krajem septembra i protestvovali ispred zgrade Općine Vitez, kada je i postignut dogovor o isplati sredstava koja ni do danas nisu isplaćena.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.