BIH

Ratni zločinac Radislav Krstić traži odštetu od Velike Britanije zbog napada u zatvoru

U iznosu od 150.000 eura

A.Sm.

4.11.2014

Bivši srpski general Radislav Krstić, pravomoćno osuđen za ratne zločine u BiH kojeg su tri zavorenika 2010. godine pokušala ubiti u britanskom zatvoru podnio je tužbu protiv Vlade te zemlje i traži odštetu od 150.000 eura, piše Daily Mail.

Haški sud je 2004. godine bivšeg zapovjednika Drinskog korpusa VRS-a, pravomoćno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida počinjenog u Srebrenici.

Krstić koji služi zatvorsku kaznu za najveći masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, kazao je da je tokom napada u zatvoru 2010. pretrpio duševnu i fizičku bol, te da ga Vlada Velike Britanije nije dovoljno dobro zaštitila od ostalih zatvorenika. Krstić je kazao da ga progone noćne more od momenta napada te traži nadoknadu za pretrpljenu bol.

On tvrdi da je Vlada podbacila u njegovoj zaštiti od velikog napada, kojeg su izvela tri zatvorenika u vrlo dobro osiguranom Wakefield zatvoru.

wakefield-prison

Wakefield zatvor

Kada je Krstić, kome je amputirana noga 1994. godine tokom rata, bio premještan u Woodhill zatvor, tvrdio je da ga je napao drugi zatvorenik - musliman i "udario ga u drugu, preostalu" nogu, nakon čega je prebačen u Poljsku na izdržavanje kazne.

Krstićev advokat Adam Sandell kazao je da je njegov klijent nikada nije primio nikakvo izvinjenje za ovaj incident.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.