BIH

Ogorčeni borci iz Cazina stigli u Sarajevo: Završen sastanak sa ministrom Zukanom

Prijete samospaljivanjem ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni

S. D.

4.11.2014

U zgradu Vlade Federacije stigla je grupa bivših boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine, svi ratni vojni invalidi kako bi se sastali sa Zukanom Helezom, Federalnim ministrom za boračka pitanja. Riječ je o grupi RVI koji su proteklih dana protestirali u Cazin, zbog toga što su ili izvedeni iz boračkih prava ili su im "prepolovljene" invalidnine.

Među predstavnicima koji su ušli na sastanak sa Helezom su i Osman Dautović, Irfan Merdanović, invalidi koji prijete da će se zapaliti ako njihovi zahtjevi za ostvarenjem prava ne budu ispunjeni.

Borci su ranije najavili da će ukoliko budu nezadovoljni ishodom sastanka ispred zgrade Vlade FBiH podići šatore i ostati u Sarajevu dok se njihovi problemi ne riješe. Svi su više puta ranjavani, neki s porodicama žive od 50 KM mjesečno, a neki nemaju ni toliko. Svi traže uslove za život dostojna čovjeka, i borbe za slobodu, za koju su dali krv.

Zukan Helez, federalni ministar za boračka pitanja, nakon sastanka kazao je da je ishod sastanka pozitivan I najavio krivičnu prijavu protiv jedne od doktorica koja je učestvovala u medicinskom vještačenju prebacuju svu odgovornost na institut za medicinsko vještačenje i ljekare.

- Institut za medicinsko vještačenje, grupa u Bihaću je ljudima smanjio procenat. Da li je načinjena nepravda ne znam i ljekari potpuno neovisno od nas rade. Onaj ko ima rješenje do 2004. godine, inspektorat će ga vratiti. Onaj ko je uveden u pravo iza 2004. mora ići na konzilijarni pregled u Sarajevo. Ako budu propusti instituta posebno su apostrofirali doktoricu mi ćemo podnijeti krivičnu prijavu protiv tih koji su doveli do ove situacije – kazao je Helez.

Irfan Merdanović jedan od oštećenih boraca kazao je također da je zadovoljan sastankom te da će odmah riješit njihovi problemi.

- Ovo je riješeno. Dogovorili smo mislim da ćemo biti zadovoljni. Nema potrebe ni za kakvim radikalnijim mjerama - kazao je nakon sastanka Irfan Merdanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.