BIH

"Krimolovci" u oktobru: Zaprimljeno 396 poziva i 80 korisnih informacija

Građani sarađuju sa policijom

Redakcija

4.11.2014

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u oktobru 2014. godine registrirali su ukupno 396 poziva na telefonskoj liniji "Krimolovci".

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 80 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama (17), zloupotreba položaja ili ovlaštenja (16), te ostala krivična djela (17).

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 80 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po šest je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 60 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem "Krimolovaca".

Na osnovu toga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, a tri izvještaja dostavljena su na ocjenu.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 130 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci"
080 020 505.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.