BIH

U Cazinu obilježen Dan penzionera: Nadaju se boljoj finansijskoj podršci od nadležnih

Ni nakon 17 godina od velikih protesta položaj ove populacije nije promijenjen na bolje

S.J.

4.11.2014

Na prigodnom druženju upriličenom u povodu obilježavanja Dana penzionera, članovi Udruženja penzionera općine Cazin su, između ostalog, razgovarali o trenutnom položaju penzionera i problemima sa kojima se suočava ova populacija, te zaključili, da ni nakon 17 godina od velikih protesta penzionera FBiH, položaj ove populacije nije promijenjen na bolje.

Cazinsko Udruženje penzionera ima 2.178 članova i većina ih nije zadovoljna trenutnim statusom ove populacije. Ističu svoj težak materijalni položaj, neadekvatnu zdravstvenu zaštitu i najčešće dosta loš odnos vlasti prema njima.

- Većina penzionera danas je u takvom stanju, da maltene ne znaju šta će od sebe, jer ne mogu u mnogim slučajevima podmiriti svoje potrebe sa penzijom od 326 KM. Moraju sebi obezbijediti lijekove i preživjeti mjesec dana sa onim što im ostane. Dosta puta se razgovaralo i o povećanju sredstava za ukopninu penzionera, ali Federalna vlada ni taj segment nije do kraja precizirala - rekao je Mujaga Rekić, predsjednik UO Udruženja penzionera općine Cazin.       

mujaga-rekic                                                 

Udruženje penzionera općine Cazin je aktivno od 1997.godine i trenutno ima 23 Mjesna odbora. Kako ističe predsjednik Udruženja Mujaga Rekić, zahvaljujući samim penzionerima i svim dosadašnjim rukovodstvima ovog Udruženja, u Cazinu su učinjeni značajni pomaci na omasovljavanju članstva, te na poboljšanju materijalnog i financijskog statusa penzionera.                                                                                                                                                                                       

                                                                                                     

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.