BIH

Sanacija Novog mosta u Konjicu: Projekt vrijedan 780.000 KM

Rok za završetak radova 75 dana

M. Ć.

6.11.2014

U Konjicu se intenzivno radi na kompletnoj sanaciji Novog mosta , preko kojeg ide magistrali put M17, na relaciji Sarajevo-Mostar. Ovih dana građani mogu vidjeti mašine izvođača radova HP „Investinga“ bukvalno u rijeci Neretvi, te su se pojedini i zapitali da li se „vadi šljunak iz ove rijeke“.

- Naše mašine su u rijeci, a riječ je o nasipanju napera, tj.vještačkog ostrva oko stuba broj tri, a uskoro ćemo to raditi i na stubu broj četiri.To radimo da bi mogli pristupiti sanaciji temelja stubova mosta –kazao nam je poslovođa radova u ime HP „Investing“, Mirsad Špago. U isto vrijeme završavaju se radovi na gornjem sloju desne strane mosta, tako da će se za desetak dana raditi i druga saobraćajna traka.

- Saobraćajna signalizacija je postavljena, a saobraćaj preko mosta će se odvijati jednom  trakom, tokom trajanja radova.-kazao je  Špago. Radi se sanacija temeljnih stopa mosta, te kompletan gornji sloj.

masine-pripremaju-za-sanaciju-kula11

- Biće kompletna sanacija, tako da se skida sve do osnovne ploče, a radi se ojačanje ploče uz novu asfaltnu konstrukciju, te pješačke staze i ograda.Ukupna investicija je teška 780.000 KM, a sredstva je obezbijedilo preduzeće   JP Ceste Federacije BiH-e-ističe Špago.

Radovi na sanaciji Novog mosta u Konjicu bi trebali biti završeni za mjesec dana.

Interfile-Novi most u Konjicu sagrađen je   1947 godine, a zbog oštećenja   gornje konstrukcije, predstavljao je veliki problem za odvijanje saobraćaja.

- Zbog oštećenja je bilo čestih popravki, ali se nakon ispitivanja uočilo i da je oštećena cijela konstrukcija i donji dio mosta, te je kompletna sanacija bila neophodna-ističe pomoćnik načelnika u Službi za obnovu i razvoj Općine Konjic, Esad Omerović .
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.