BIH

U Sarajevu održana UDIK-ova ulična akcija "Fašisti za ambasadore"

Povodom Međunarodnog dana dana borbe protiv fašizma

Fena

9.11.2014

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas je ispred Katedrale Presveta Srca Isusova u Sarajevu održalo mirovnu akciju pod nazivom „Fašisti za ambasadore“, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma.

Koordinator Udruženja za društvena istraživanja u komunikacije Edvin Kanka Ćudić kazao je da je cilj Udruženja i ove akcije da prikaže da je u Evropi u 2014. godini pobijedila desnica i da se na taj način Evropa vraća u neonacizam i neofašizam u zajednici.

- U BiH su nakon izbora pobijedile nacionalističke stranke jer narod očito živi kulturu nasilja i njeguje fašizam - kazao je Kanka Ćudić.

Članica Udruženja „Žene u crnom“ Crna Gora Sabina Talović istakla je da pripada grupi žena koje su svjesne nepravde koja je nanesena drugima u njihovo ime.

- Kada je u pitanju Crna Gora, suočavanje s prošlošću se nije desilo i zato je naš aktivizam pojačan. Rekla bih da je neposredna prošlost u regionu „prekrečena“ i da je na sceni institucionalno poricanje prošlosti- kazala je Talović.

Izvršna direktorica Fondacije CURE Jadranka Miličević navela je važnost održavanja uličnih akcija zbog svih ružnih dešvanja kako u BiH tako i cijelom svijetu.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, 9. novembra , UDIK posvećuje diskusiju sestrinskoj organizaciji Žene u crnom o temi "Stop represiji nad Ženama u crnom" koja će početi večeras u 19.30 sati u Kinu Kriterion u Sarajevu.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.