BIH

U Konjicu uspješno okončani novi projekti deminiranja

Sredstva donirala Njemačka Vlada

M. Ć.

11.11.2014

SR Njemačka je,  za deminiranje preko ITF-a  u ovoj godini,  u Bosni i Hercegovini donirala preko 500.000 eura, za 16 projektnih lokacija ukupne površine preko 510.000 metara kvadratnih i to u općinama Han Pijesak, Kalesija, Konjic, Pelagićevo, Petrovo, Rogatica, Teslić i Zvornik.

Samo u konjičkoj općini finsirano je pet projektnih lokacija, ukupne površine 255.406 metara kvadratnih, a danas je održana ceremonija, kojom je ozvaničen kraj uspješno reliziranih radova.

- Oko 330.000 maraka dodijeljeno je općini Konjic za projekte deminiranja - kazao je ambasador SR Njemačke, Christian Hellbach, koji je naglasio da će Njemačka i u narednom periodu podržati poslove deminiranja. Podsjećamo, u BiH-i je još oko 1.200 kilometara sumnjive površine na mine, tako da je ostalo još mnogo posla za deminere. Obraćajući se prisutnima u ime ITF-a, šef kancelarije za Bosni u Hercegovinu, Gregor Sančanin je istakao da je općina Konjic jedna od najzagađenijih minama u BiH.

- Svaka lokacija se čisti u svrhu sigurnosti lokalnog stanovništva - kazao je Sančanin, koji kaže da je deminiranje bitno zbog novih generacija koje dolaze.

V.d.direktor BH MAC-a, Milan Rezo je izrazio zadovoljstvo zbog završetka radova na humanitarnom deminiranju u Konjicu.

- Vlada SR Njemačke daje nesebični doprinos u rješavanju minskog problema u našoj zemlji. Preko Ambasade u Sarajevu, Njemačka je do sada uložila više od 17 miliona eura - istakao je Rezo, koji je kazao da su na području konjičke općine ukupno razminirana 53 zadatka, ukupne površine 1,1 kilometar kvadratni.   

- Imamo pripremljenih još 127 projekata koji čekaju realizaciju. O veličini minskog problema u Konjicu svjedoči i osam registriranih minskih nesreća, pri čemu je stradalo deset građana od kojih nažalost dvoje i sa smrtnim posljedicama - istakao je Rezo.

Posljednje očišćene površine od mina u konjičkoj općini, najveći su projekti do sada, istakao je pomoćnik načelnika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Husein Hodžić.

- Ove površine su značajne, jer se nalaze neposredno uz naseljena mjesta. Sada na ovim lokacijama ljudi mogu da obrađuju zemlju - kazao je Hodžić.

Radove na deminiranju ovih lokaliteta izvodila je firma POINT iz Orašja, a trajali su pet mjeseci.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.