BIH

Protest "Žena Srebrenice" u Tuzli: Zar neko ko je činio zločine sada saslušava nas

Jovan Ilić radi u SIPA-i i sumnjiči se za ratne zločine

A. A.

11.11.2014

Današnji protest članica Udruženja "Žene Srebrenice" razlikovao se od dosadašnjih. Nakon šetnje centrom Tuzle, noseći fotografije članova svojih porodica ubijenih u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, održale su i mirni protest ispred Regionalnog ureda Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) u Tuzli. Zahtijevaju da se Jovan Ilić razriješi dužnosti koju obavlja u ovoj Agenciji zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

- Mješovita komisija Vlade RS-a, Vlade FBiH i međunarodne zajednice sastavila je spisak na kojem se nalazi 810 imena osumnjičenih za ratne zločine i genocid u BiH. Spisak je sastavljen još tokom mandata Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) i na njemu se nalazi i Jovan Ilić. Zar neko ko je učestvovao u monstruoznim radnjama može raditi u ovoj Agenciji? Zar da neko ko je činio takve zločine sada saslušava nas, žrtve?! Neka je na sramotu ovoj instituciji što ne provjerava koga zapošljava, a možda i namjerno zapošljavaju takve, ali poručujemo da ćemo istrajati u zahtjevu za njegovu smjenu - poručila je Hajra Ćatić iz Udruženja građana "Žene Srebrenice".

Inače, Ilić je bio jedan od rukovodilaca u Centru javne bezbjednosti Bijeljina u vrijeme kada su se dešavali stravični zločini nad stanovništvom Bijeljine, a o čemu su iz Udruženja "Žene Srebrenice" obavijestili Regionalni ured SIPA-e u Tuzli. Odgovor nikad nisu dobili.

Tokom protesta, srebreničkim majkama, sestrama i suprugama ispred kapije SIPA-e obratio se Dragan Stjepić, šef operativnog dežurstva koji im je rekao da njihov zahtjev nije u nadležnosti Ureda u Tuzli, kao ni vođenje razgovora sa žrtvama, nego da se za sve informacije obrate portparolu u Istočnom Sarajevu.

- Mi da idemo u Istočno Sarajevo? Nema šanse! Od koga da tražimo pravdu? Tražimo kosti naših najmilijih, same po šumama skupljamo njihove koščice, a neko za to u ovoj zgradi prima plaću! Jednog dana će biti da naših voljenih nije ni bilo. Neka se povede istraga protiv Ilića-poručila je Nura Begović, potpredsjednica Udruženja ˝Žene Srebrenice˝.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.