BIH

Srebrenica: Domu zdravlja zbog duga od 7.000 isključena voda

"Polet" podnio više od 500 prijava protiv neplatiša

Srna

12.11.2014

Srebreničkom Domu zdravlja isključena je voda zbog neizmirenih obaveza za utrošenu vodu i odvoz smeća koje iznose oko 7.000 KM, potvrdili su direktori ove zdravstvene ustanove Nenad Milošević i Komunalnog preduzeća "Polet" Hakija Meholjić.

Meholjić je rekao da su radnici "Poleta", koji gazduje srebreničkim vodovodom, počeli isključivati sa vodovodne mreže pretplatnike koji imaju velika dugovanja za utrošenu vodu i one koji za posljednja tri mjeseca nisu izmirivali dugove bez obzira o kojim iznosima je riječ.

On je istakao da neke firme i pojedinci neće da plaćaju komunalne usluge dok ne dođe do isključenja i da su prinuđeni da isključuju vodu neplatišama jer potraživanja ovog preduzeća iznose oko 430.000 KM i dovedeni su u pitanje njegov dalji rad i opstanak.

"Nismo u mogućnosti da izmirujemo obaveze prema dobavljačima i da isplaćujemo plate i doprinose zaposlenima zbog nenaplativosti naših potraživanja. Pravna lica duguju oko 190.000 KM, a građani oko 240.000 maraka za utrošenu vodu i odvoz smeća i prinuđeni smo da ih isključujemo radi opstanka preduzeća i isplate plata za 29 zaposlenih, ali i radi urednog pružanja usluga korisnicima koji redovno izmiruju obaveze", rekao je Meholjić.

Prema njegovim riječima, najveći dužnik za komunalne usluge je preduzeće "Cimos" iz Potočara sa oko 11.000 KM duga.

"Oni su izmirili znatan dio duga i reprogramirali ostale obaveze pa im nismo isključili vodu. Ukoliko ne budu nastavili redovno plaćati usluge biće uskoro isključeni kao i ostali korisnici koji ne budu izmirili određeni dio dugovanja jer više ne možemo tolerisati ignorisanje naših molbi, opomena i upozorenja da izmire dugove", kaže Meholjić.

On pojašnjava da je "Polet" podnio više od 500 prijava protiv neplatiša Osnovnom sudu u Srebrenici što je ovo preduzeće koštalo oko 25.000 KM.

Meholjić navodi da su dobili mnoštvo sudskih presuda, ali da se one ne izvršavaju i da to dovodi preduzeće u još težu situaciju.

"Nemamo drugog načina da naplatimo potraživanja od mnogih građana i privrednih subjekata nego da ih isključimo sa vodovodne mreže i tako primoramo da izmire dugovanja i ponovo dobiju vodu", pojašnjava Meholjić.

On ističe da su sa većinom dužnika prije više od godinu potpisani sporazumi o reprogramiranju dugova, ali da ih je većina nakon toga ponovo prestala izmirivati obaveze i taj pokušaj nije dao željene rezultate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.