BIH

Ambasador Pressman povodom produženja mandata EUFOR-a: Potvrđena spremnost Vijeća EU da pruži pomoć građanima u BiH

Zamjenik američkog predstavnika pri UN-u za posebna politička pitanja

Autor:Dž. Č.

12.11.2014

Vijeće sigurnosti UN-a produžilo je mandat Eufora u BiH na godinu dana, a jedina suzdržana tokom glasanja o ovom pitanju od 15 članica Vijeća bila je Rusija, javlja ruska novinska agencija "TASS".

U tekstu usvojene rezolucije kojom se odobrava produženje mandata Misije Altea na još godinu dana, Vijeće sigurnosti UN pozdravlja odluku NATO da održi prisustvo u BiH u vidu svog vojnog štaba.

David Pressman, zamjenik američkog predstavnika pri UN-u za posebna politička pitanja, u svom obraćanju je naglasio da sedmo obnavljanje mandata potvrđuje spremnost Vijeća EU da pruži pomoć građanima u BiH u njihovim naporima da postignu i održe sigurno okruženje uz pomoć Misije EU i NATO-vog štaba Sarajevo.

- BiH je izrazila snažnu podršku obnovi ovog mandata i SAD to pozdravlja. Razočarani smo jer jedna delegacija nije dala saglasnost u odgovoru na zahtjev BiH za nastavak podrške Vijeća sigurnosti – navodi Pressman.

On također podsjeća da je BiH pretrpjela teške poplave zbog kojih su desetine ljudi izgubile život, dok ih je na hiljade ostalo bez domova. Dodaje da su poplave itekako narušile ekonomski status u BiH, prouzrokujući štete koje se procjenjuju u milijardama.

- Kako su se građani u BiH borili da spase i oporave gradove nakon poplava, tako su postali svjesniji potrebe pravilnog funkcioniranja demokratskih institucija i političkih lidera koji će raditi zajedno na svim nivoima vlasti kako bi  napravili društveni i ekonomski napredak. Zbog toga SAD pozdravlja izbore u BiH koji su se održali u oktobru. Možemo reći da su izbori provedeni u mirnom konkurentskom okruženju, iako se ne može zanemariti činjenica da je bilo nekoliko nepravilnosti kao što je navedeno od strane posmatračke misije OSCE-a – kazao je Pressman u svom obraćanju.

Pressman navodi da se nada da će se vlada u BiH formirati što je prije moguće, kao i da će izabrani predstavnici naroda tražiti načine da pomjere državu naprijed u pozitivnom smislu, kao i da budu spremni na kompromis, tamo gdje bude potreban.

- SAD pozdravljaju rad NATO-vog štaba Sarajevo kao i rad EUFOR-a u BiH i smatramo da su oni od velike važnosti za održavanje sigurnog i stabilnog okruženja u BIH – zaključio je Pressman.

Stalni ruski predstavnik u UN-u, Vitalij Čurkin, tokom debate o BiH je pozvao na što ranije povlačenje osoblja visokog predstavnika, te prestanak vanjskog miješanja u unutrašnje poslove BiH.

Čurkin je ocijenio da su oktobarski izbori bili demokratski, te da su ponovo potvrdili sposobnost lokalnih strana da se izbore sa svojim zadacima.

U Vijeću sigurnosti UN sinoć je održana debata na kojoj je svoj izvještaj o BiH podnio visoki predstavnik Valentin Incko.

 

 

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.