BIH

Izjašnjavanje o krivici za ratne zločine u predmetu Ivan Ančić

Sud Bosne i Hercegovine

Fena

13.11.2014

Ročište za izjašnjenje o krivici pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Ivan Ančić, zakazano je za danas.

Sud je 8. januara 2014. potvrdio optužnicu kojom se optuženi Ivan Ančić tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Ivan Ančić u periodu od juna 1993. godine do sredine augusta 1993. godine, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike BiH, kao pripadnik III (V) bojne Vojne policije HVO-a, u svojstvu upravnika logora Dretelj i istovremeno pomoćnika komandanta III (V) bojne Vojne policije za Jug i komandanta kasarne Dretelj vršio nadzor i imao potpunu kontrolu nad uslovima u logoru Dretelj, gdje je bilo zatvoreno oko 2000 civila bošnjačke nacionalnosti sa područja općina Stolac, Čapljina, Prozor, Neum, Ljubuški, Mostar i dr.

U optužnici se navodi da je optuženi Ivan Ančić počinio, te podstrekavao i pomagao u činjenju nečovječnog postupanja, mučenja, ubistva, namjernog nanošenja snažnih tjelesnih i duševnih bolova i patnje, tjelesnih povreda, izgladnjivanja, pljačkanja, prisiljavanja na prinudni rad, te kao nadređena i odgovorna osoba propustio da preduzme razumne mjere u sprječavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca ovih djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.