BIH

Parlament BiH: Danas primopredaja sistema za sigurnost internet mreže "Iron Port"

Projekat finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID)

Onasa

13.11.2014

Primopredaja sistema za sigurnost internet mreže "Iron Port", u okviru jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP), kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), biće održana danas, kada će Parlament BiH preuzeti vlasništvo nad projektom, saopćio je Parlament BiH.

"Iron Port" je sistem za sigurnost koji je instaliran i operativan od jula ove godine, a implementacija ovog rješenja za filitriranje i nadzor pristupa internetu omogućava korisnicima u Parlamentu BiH neometan pristup sadržajima i istovremeno pruža najbolju zaštitu od malicioznih i neprimjerenih sadržaja.

"Kao servis koji se oslanja na vrhunski centralizirani sistem nadzora i kontrole, olakšaće rad IT osoblju, te omogućiti rad na drugim projektima i smanjiti operativne troškove", navodi se u saopćenju.

Projekat SGIP od maja 2013. godine radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti u BiH, kako bi se usvojile, implementirale i osigurale odgovornije i učinkovitije politike, zakoni i budžeti, koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Evropskoj uniji.   

Svečanost primopredaje "Iron Port" sistema biće održana u Centru za posjetitelje Parlamenta BiH sa početkom u 11.00 sati, a prisustvovaće sekretar Zajedničke službe Parlamenta BiH Ferid Buljubašić, direktor Projekta SGIP Christian Haupt, kao i predstavnici Misije USAID u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.