BIH

SAD: Otkriveno tajno pismo FBI Martinu Lutheru Kingu

Pronalazak historičarke sa Sveučilišta Yale

Autor:Fena

13.11.2014

Historičarka sa Sveučilišta Yale pronašla je neredigiranu verziju FBI neslavnog "oproštajnog pisma", koje je poslano dr. Martinu Lutheru Kingu.

Navedeno pismo bilo je pokušaj tadašnjeg šefa FBI J. Edgara Hoovera da uznemiri vođu pokreta za ljudska prava u SAD-u, samo nekoliko dana prije nego je Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir 1964. godine.

U pismu se Kingu prijetilo iznošenjem u javnost njegovih izvanbračnih aktivnosti te ga se nagovaralo da sam sebi oduzme život. "Za tebe postoji samo jedan put. Bolje ti je da ga uzmeš prije nego što za tvoju prljavu i abnormalnu sliku dozna nacija", stoji u pismu, koje prenosi Daily Mail.

King je već otišao u Norvešku u trenutku kad je pismo stiglo na njegovu adresu, pa ga je otvorila njegova supruga Coretta.

Pismo je već bilo objavljivano i prije, no ono što je posebno kod ove kopije tog pisma jest da je necenzurirana. "Iznenadila sam se da sam pronašla punu, necenzuriranu verziju pisma među njegovim dokumentima u nacinalnom arhivu", rekla je Bevery Gage,historičarka s Yalea.

Hoover je mrzio Kinga do te mjere da ga je klasificirao kao "najopasnijeg i najučinkovitijeg crnačkog vođu u SAD-u". Pismo koje mu je bilo upućeno iz FBI pisano je na pisaćoj mašini, a autor se predstavljao kao pripadnik američke crnačke zajednice.

-King, pogledaj u svoje srce. Znaš da si potpuni prevarant i velika prijetnja za nas crnce - stoji napisano u pismu.

Pismo je napisao FBI agent William Sullivan te je u njemu namjerno radio gramatičke pogreške da bi ono bilo što "uvjerljivije".

U pismu se tražilo da King oduzme sebi život u roku od 34 dana, odnosno na dan kad bi trebao primiti Nobelovu nagradu za mir, prenosi Dnevnik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.