BIH

MUP RS: SMS porukama do informacija o ličnim dokumentima

Cijena SMS usluge 0,10 KM po poruci

Autor:Fena

13.11.2014

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) implementiralo je servise koji omogućavaju građanima tog bh. entiteta da slanjem SMS poruke na broj 091/110-122 dobiju informacije u vezi s ličnim dokumentima.

Postupak je takav da građanin prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje dokumenata, ili naknadno, putem SMS servisa može dobiti: uvid u status dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, putna isprava) - dobijanje informacije putem SMS o trenutnom statusu podnesenog zahtjeva za izdavanje dokumenta ili dokumenata.

Također, na isti način mogu dobiti i obavještenje o isteku važenja dokumenta (lična karta, vozačka dozvola, putna isprava) - obavještenje se šalje 30 dana prije isteka važnosti, uvid u novčane kazne i uplate, pojedinačne po broju naloga i ukupne, uvid u izrečene kaznene bodove, i to: pojedinačne po broju naloga s datumom isteka, zbirne s datumom isteka, obavještenje o prestanku važenja izrečenih kaznenih bodova - obavještenje se šalje na dan prestanka važnosti kaznenih bodova, te uvid u registraciju motornog vozila i obavještenje o isteku važenja registracije - obavještenje se šalje 30 dana prije isteka važnosti, kao i druge informacije.

Cijena SMS usluge je 0,10 KM po poruci koju građanin šalje, što je ujedno i najniži tarifni model.

MUP RS će biti prvi nadležni organ za izdavanje dokumenata u okruženju koji je omogućio dostavljanje navedenih informacija građanima putem SMS servisa.

Vlada RS prihvatila je Informaciju o nastavku implementacije softverskog rješenja za prijavu sumnje na korupciju i drugih nepravilnosti u radu republičkih organa uprave, organa jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća i javnih ustanova, saopćeno je nakon današnje sjednice.

Zadužila je MUP da do formiranja Komisije za praćenje provođenja Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije redovno izvještava Vladu o broju podnesenih prijava putem aplikacije APK i njihovom statusu.

Vlada RS donijela je Odluku o odobravanju sredstava, u ukupnom iznosu od 797.530,00 KM, iz Programa socijalnog zbrinjavanja radnika, za zbrinjavanje 1.381 radnika iz 75 preduzeća, koji su procesom stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.