BIH

SAD zbog obračuna s džihadistima šalje stručnjake u 14 zemalja, među kojima je i BiH

Državni advokati dolaze u zemalje Balkana, Bliskog istoka i sjeverne Afrike

Autor:Fena

14.11.2014

Sjedinjene Američke Države jučer su objavile da će poslati sedamdesetak državnih advokata u 14 zemalja Balkana, Bliskog istoka i sjeverne Afrike kako bi pomogli u "istrazi i privođenju pravdi stranih terorističkih boraca" iz Sirije.

Američki ministar pravosuđa na odlasku Eric Holder objavio je to na konferenciji za novinare, nakon radnog sastanka s evropskim kolegama.

- Uz podršku Ureda za borbu s terorizmom pri State Departmentu, ministarstvo pravosuđa je imenovalo savezne državne odvjetnike i visoke savjetnike za zaštitu zakonitosti u ključnim područjima kako bi sarađivali sa zemljama koje žele poboljšati svoju sposobnost provođenja istrage i privođenja stranih terorističkih boraca pravdi - rekao je Holder.

Ministar je kazao da će ti pravni stručnjaci osigurati "važnu pomoć našim saveznicima u sudskom progonu povratnika iz Sirije".

- Saradnja će se ostvarivati na polju 'razmjene informacija, istrage, sudskog progona i borbe s nasilnim ekstremizmom - rekao je.

Visoki dužnosnik ministarstva pravosuđa je dodao novinarima da će ti državni odvjetnici raditi u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji te u neimenovanim zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka, "od Alžira i Maroka do zapada Afrike".

- Oni nisu ondje da bi uvodili američki pravni sistem - istaknuo je taj funkcioner, oni će provjeriti ima li zemlja "zakone sukladne UN-ovoj konvenciji o suzbijanju terorizma".

Dodao je da su zemlje izabrane po "američkoj prosudbi", prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.