BIH

Protesti obespravljenih radnika u Tuzli: Duguju nam oko 3.160.000 KM

Traže procesuiranja kriminalne privatizacije

M.Ahmedić

19.11.2014

Obespravljeni radnici propalih firmi s područja Tuzlanskog kantona ponovo su se okupili, kao i svake srijede, ispred Tužilaštva i Suda TK-a, kako bi, po ko zna koji put, ukazali na neprocesuiranje kriminalne privatizacije firmi, kao i na traženje svojih osnovnih radničkih prava.

-Ništa se ne mijenja, sve je isto. Vlast se još nije formirala. Jučer sam došao do zvaničnih papira gdje se sada radnicima, za naše plate i doprinose duguje oko 3.160.000 KM. Kada smo krenuli u proteste od 2013. godine imali su duga prema nama oko 3.500.000 KM, a za ovih 18 mjeseci dug je veći za 1.500.000 KM. U ovoj državi nema prepreka kriminalu, jer hvataju ljude za ukradenu vreću krompira. Ja sam procesuiran zbog 760 KM duga za stanarinu, za mene je presuda, a za milione nema presude - kazao je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika "Dite" Tuzla.

dita

Naglasio je da sudovi i tužilaštva hvataju sitne ribe, kako bi se, kako kaže, vidjelo da nešto rade tužilaštva i sudovi, a ništa.

- Nikako ne vjerujemo pravosuđu. Oni ništa ne rade, jer imaju direktan politički uticaj. U BiH imamo sto Senadera, a niko nije procesuiran. Nema volje da se pravosuđe suoči s kriminalcima, jer su oni upravo ti koji su ulobirani u taj kriminal. Ova agonija će trajati sve dok se narod ne digne, sve do revolucije. Ovdje je kriminal, korupcija, nepotizam na sve strane - naveo je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata "Solidarnosti".

Nakon okupljanja pred Tužilaštvom i Sudom, radnici "Dite" su se uputili i pred Općinu grada Tuzle, jer, tvrde, žele time da podsjete gradonačelnika Jasmina Imamovića, kako i on treba da se uključi u probleme radnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.