BIH

Svi političari u BiH se slažu da se vlast treba brzo formirati

Zajednička izjava britanskog i njemačkog ambasadora u BiH

Redakcija

19.11.2014

Ministari vanjskih poslova Evropske unije, njih 18, susreli su se u ponedeljak u Briselu i razgovarali su, između ostalog, o idejama koje su predstavili ministri vanjskih poslova Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva za revitalizaciju evropskog puta Bosne i Hercegovine. 

Obradovani smo dogovorom svih zemalja članica da naš prijedlog treba postati osnova nove strategije Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, kao i snažnim mandatom nove visoke predstavnice Federice Mogherini koja treba razraditi detalje u razgovorima sa EU partnerima i vlastima BiH.

Svi političari u Bosni i Hercegovini su nam rekli da se slažu po pitanju važnosti brzog formiranja vlasti na svim nivoima, kao i implementacije pozitivnog plana reformi.  Novi EU pristup će ponuditi fleksibilnost ne samo po pitanju sadržaja nego i redosljeda uslova koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi postala članica EU.  Nadamo se i vjerujemo da će ovo biti podrška brzom napretku nove vlade i parlamenta u području reformi koje će napraviti stvarnu razliku u životima običnih ljudi ove zemlje: jačanje ekonomije, otvaranje radnih mjesta, borba protiv korupcije, kao i poboljšanje efikasnosti vlada na svim nivoima.

Pružanjem podrške ovom pristupu, zemlje članice EU su još jednom potvrdile svoju kontinuiranu predanost stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine. Sada je vrijeme da novoizabrane vođe ove zemlje odgovore i urade svoj dio posla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.