BIH

Podignuta optužnica protiv tri osobe za genocid u Srebrenici

Optuženi obnašali visoke dužnosti u policijskim strukturama

Redakcija

20.11.2014

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: Dragomira Vasića, zv. “Vaske“, rođenog 30.10.1960. godine u Tuzli, Danila Zoljića, zv.“Dačo“, rođenog 29.08.1958. godine u Kalesiji, Radomira Pantića, rođenog 06.01.1964. godine u Vlasenici, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se terete da su, kao visoki dužnosnici policijskih struktura RS, odnosno optuženi Vasić kao komandant Štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik CJB Zvornik, optuženi Zoljić, kao komandant Posebnih jedinica policije (PJP) CJB Zvornik i optuženi Pantić kao komandir 1. čete PJB CJB Zvornik, optuženi Vasić sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, a optuženi Zoljić i Pantić pomagali i podržavali počinjenje genocida u okviru kojeg je izvršeno prisilno preseljenje oko 40 000 osoba, uglavnom žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti kao i pogubljenja i masovne egzekucije oko 8000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, sa područja Zaštićene zone Srebrenica, čime su počinili krivično djelo genocida iz članka 171. KZ BiH.

Optuženi se terete da su sudjelovali u planiranju i realiziranju genocida počinjenog u Srebrenici, na način da su osigurali i naredili korištenje ljudstva i tehnike policijskih snaga, za zarobljavanje i prisilno odvajanje bošnjačkih muškaraca i dječaka, nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, kao i zatočenje i držanje zarobljenika, te njihov transport na mjesta masovnih strijeljanja, kao i izvršenje egzekucija više hiljada žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetima Kozluk, Branjevo, Pilica i drugim mjestima.

Također, oni se terete i za zatrpavanja tijela žrtava u masovne grobnice, kao i kasnije iskopavanje tijela i premještanje u sekundarne masovne grobnice, kako bi se prikrilo izvršenje krivičnih djela.  

Optuženi Vasić se tereti da je izvršio, a optuženi Zoljić i Pantić, pomogli i podržavali djelimično istrebljenje skupine Bošnjaka enklave Srebrenica, kao nacionalne, vjerske i etničke skupine, čime su počinili kazneno djelo- Genocid iz članka 171. točke a) i b), Krivičnog zakona BiH.

Navedena optužnica jedna je od najopsežnijih u Tužiteljstvu BiH, kada je riječ o genocidu u Srebrenici, a uz optužnicu tužiteljstvo je predložilo ispitivanje 137 svjedoka, od čega više od 20 zaštićenih svjedoka, čijim iskazima će dokazivati krivnju optuženih, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza.

U okviru temeljite istrage u ovom predmetu, ostvarena je značajna saradnja sa tužiteljstvom pri MKSJ, navodi se u saopćenju Tužiteljstva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.