BIH

Stavljanje van snage Pravilnika o sukobu interesa članova VSTVBiH-a loša poruka građanima

Udruženja tužilaca i sudija u FBiH

Fena

21.11.2014

Udruženja tužilaca i sudija Federacije BiH zabrinuta su "zbog namjere da se Pravilnik o sukobu interesa članova VSTVBiH-a stavi van snage ili da se mijenja njegov član 4, s obzirom na to da Visoko sudsko i tužilačkog vijeće BiH (VSTVBiH) planira na narednoj sjednici, 26. novembra, razmatrati stavljanje van snage Pravilnika, odnosno izmjene i dopune člana 4".

- Smatramo da bi takve izmjene imale negativan uticaj na zakonitost, nepristrasnost, objektivnost i transparentnost u obavljanju funkcija članova VSTVBiH, kao i na povjerenje građana u rad ove institucije, te bi mogle prouzrokovati nezadovoljstvo u profesionalnim zajednicama sudija i tužilaca - saopćila su udruženja.

Imajući pri tome u vidu da je pomenuti Pravilnik stupio na snagu u augustu ove godine, udruženja sudija i tužilaca u Federaciji BiH smatraju da ne postoji ni jedan objektivan razlog da se isti stavlja van snage ili da se mijenja pomenuta odredba člana 4., "jer u tako kratkom vremenskom roku praktično nije bilo ni vremena za njenu primjenu u praksi, pa time ni za uočavanje njenih eventualnih negativnosti".

- Ove činjenice samo dodatno stvaraju nejasnoće u pogledu potrebe da se Pravilnik stavlja van snage, mijenja ili dopunjava u odredbi člana 4., što otvara mogućnost raznim špekulacijama, koje bi mogle ozbiljno dovesti u pitanje ugled VSTV BiH i cjelokupne pravosudne zajednice - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.