BIHAĆ Kantonalna bolnica od naredne sedmice bez reagensa i lijekova

Zbog dugovanja zdravstvena ustanova pred kolapsom

I. N. Š.

Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću naredne sedmice neće dobiti reagense za laboratorij ni lijekove koji su neophodni za funkcioniranje ustanove te će na taj način biti blokirana, tvrdi dr. Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice.

Dali saglasnost

Dodaje da više od godinu ne mogu riješiti problem kreditnog zaduživanja da bi isplatili dobavljačima naslijeđene dugove.

Na kreditno zaduživanje prije dvije godine saglasnost je dala i Skupština USK u iznosu od sedam miliona KM, na period od sedam godina. Garant bi trebao biti Zavod zdravstvenog osiguranja USK, ali v. d. direktora Aida Dervišević (SDA) to odbija.

Navodi da Zavod nema obavezu niti zakonom propisane mogućnosti davanja bilo kakvih garancija za kredite, jer bi zbog toga doveli u pitanje finansiranje domova zdravlja, izdavanje lijekova, ortopedskih pomagala i ostvarivanje drugih prava osiguranih lica.

- Jedina obaveza Zavoda prema Kantonalnoj bolnici je finansiranje usluga zdravstvene zaštite. Ugovorom za ovu godinu ZZO USK bolnici mjesečno isplaćuje oko dva miliona KM i isplata nikada nije došla u pitanje. Također, prethodni menadžment Kantonalnoj bolnici isplatio je i dodatnih 900.000 KM u vidu akontacije - tvrdi Dervišević.

Nemedicinski kadar

Dodaje da je za novonastalu situaciju kriv menadžment i nova zapošljavanja, posebno nemedicinskog kadra.

Prijedlog banke

Jedna komercijalna banka predložila je da se kroz budžet u narednih sedam godina osigura 50 posto anuiteta te da se cesijama riješi problem, tako da ZZO uplaćuje mjesečnu tranšu KB, koja bi se direktno kao mjesečna rata uplaćivala banci. Odgovor se još ne zna, jer direktorica, navodno, odbija sastanke s direktorom Havićem.

NA VRH

Podijeli članak na