BIH

Delegacija EU u BiH: Pomaci u otklanjanju korupcije u pravosuđu ne bi trebali biti protraćeni

Komentirajući pitanje sukoba interesa u VSTV

Fena

24.11.2014

Komentirajući pitanje sukoba interesa u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine iz Delegacije Evropske unije u BiH podsjetili su da je u maju 2014. godine Strukturisani dijalog o pravosuđu proširen na druga pitanja iz oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije.

U vezi sa tim, dat je set preporuka da bi se osnažila odgovornost i integritet pravosudnih institucija te reguliralo pitanje sukoba interesa u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, a potom i u pravosuđu u cjelini.

Delegacija EU u BiH pozdravila je brzu reakciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da provede ove preporuke, te je usvojilo Pravilnik o sukobu interesa, što je Evropska komisija pohvalila u Izvještaju o napretku za 2014. godinu, no iz Delegacije su izrazili iznenađenje pokrenutim inicijativama za preispitivanje ovog pitanja na narednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

- Pozitvni napori učinjeni tokom proteklih mjeseci ne bi trebalo da budu protraćeni. Evropska unija će nastaviti da podržava napore bh. pravosuđa za povećanje nivoa odgovornosti i sprečavanje korupcije, kao mjere za izgradnju povjerenja građana u nepristrasan i profesionalan pravosudni sistem - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Na kraju se navodi da bi, u tom smislu, predstojeći seminar o tehničkoj pomoći o ovoj temi (TAIEX) trebao pomoći u prevazilaženju bilo kakvih nejasnoća i pružiti osnovu za daljnja pojašnjenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.