BIH

U petak najavljena dvosatna potpuna blokada carinskog terminala u Orašju

Poljoprivrednici preuzimaju nove mjere na carinskim terminalima

B.G.

24.11.2014

Nakon današnjeg dvosatnog zasjedanja u Bosanskoj Gradišci, upravni orbori šest poljoprivrednih udruženja iz naše zemlje donijelo je odluku o radikalnijim potezima. Razlog za to je nepotpuno zadovoljstvo zaključcima od strane Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika – mljakara RS predočio je tri zaključka.

-Novo zasjedanje upravnih odbora će biti u petak u Orašju. Nakon toga ćemo od 12 do 14 sati sa hiljadu naših članova za promet robe svih vrsta u potpunosti blokirati carinski terminal u Orašju. Ovo je odgovor na neprihvatanje našeg zahtjeva da se za promet robe animalnog porijekla zatvore prelazi u Izačiću, Gorici i Orašju - rekao je Usorac.

Drugi potez je zahtjev za sjednicu Predsjedništva BiH na koji će osim predstavnika poljoprivrednih udruženja biti pozvani i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

-Želimo da na  najvišem vrhu riješimo probleme koji uništavaju domaću poljoprivredu - dodao je Usorac.

Poljoprivrednici će tražiti i izmjenu zakonske regulative koja određuje funkcionisanje pomoćnika ministara u Vijeću ministara BiH. Poljoprivrednici predlažu da i pomoćnici ministara budu funkcioneri, odnosno da se biraju, jer su prema njihovom mišljenju sadašnjim statusom veoma bezbjedni i mnogo ih se ne tiče stvarna problematika u poljoprivredi i drugim oblastima života.

Blokada  carinskih terminala i dalje je u toku, a konačan rasplet mogao bi uslijediti već za desetak dana.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.