Svjedok odbrane Mladića: U logor Sušica muslimani dolazili samovoljno, govorili da su tu sigurniji nego u svojim kućama

U nastavku haškog procesa

Fena
24.11.2014 17:44

U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću, svjedok odbrane Momir Deurić izjavio je da nije ni vidio ni čuo za zločine koje su, po optužnici, srpske snage u ljeto 1992. počinile nad muslimanima u logoru Sušica u Vlasenici.

- Nisam to ni čuo ni vidio - ponavljao je Deurić, koji je u Sušici radio kao magacioner, dok mu je tužilac predočavao dokaze o zlodjelima, uključujući prebijanja na smrt, nestanak zarobljenih i seksualno nasilje.

Po svjedoku, Sušica je bila prihvatni centar u koji je vojska dovodila lokalne muslimane - vojne zarobljenike, ali i civile - prije nego što bi ih, "čim se veći broj sakupi", upućivala na razmjenu.

- Neki su dolazili i dobrovoljno... Bili su tu sigurniji nego kod kuća, tako su govorili - kazao je Deurić, potvrđujući da je među zarobljenima bilo žena, djece i staraca.

Svjedok je naveo da su zarobljeni redovno dobijali hranu, istu koju i srpski čuvari i radnici, te negirao da su Muslimani bili "iznureni i mršavi", što su primijetili međunarodni posmatrači koji su posjetili logor.

- Bilo ih je, šta ja znam, koji su prirodno mršavi, koji su bili mršavi i kad su došli - kazao je svjedok, dodavši da su zarobljeni dobrovoljno radili, a ne pod prinudom.

Optužnica tereti Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), za progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u Vlasenici i još šest opština imao razmjere genocida.

Na tužiočevu sugestiju da su zarobljeni bili većinom "nevini civili", Deurić je odgovorio: "To vam ja ne bih mogao znati... Bilo je i vojske u civilnim odijelima - da li je vojnik, da li je civil - ne bih mogao znati".

Za zločine je Deurić, kako je posvjedočio, saznao tek nakon što je u septembru 1992. otišao iz Sušice, jer je "čaršija pričala o tome".

Svjedok je opovrgavao i da je jednom muslimanskom kolegi, kome je šef logorskog obezbjeđenja Dragan Nikolić Jenki stavio pištolj u usta, spasio život pojavivši se na vratima hangara.

- Ne sjećam se tog incidenta. Ja to nisam vidio... Moguće je, ako su oni vidjeli mene, da je Nikolić prekinuo, pa kolega misli da sam mu ja spasio život - izjavio je svjedok.

Nikolića je Tribunal 2005. pravosnažno osudio na 20 godina zatvora, nakon što je priznao krivicu za zločine u Sušici, progon, ubistva, mučenje i seksualno zlostavljanje.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nastavak suđenja je najavljen sutra, 25. novembar, javlja BIRN.

NA VRH