BIH

Arminka Helić zauzela mjesto u britanskom Domu lordova

Veliki uspjeh i čast za Bosanku iz Gračanice

S. D.

25.11.2014

Bosanka Arminka Helić, nekadašnja savjetnica bivšeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije Vilijema Hejga (William Hague), nakon što je u avgustu imenovana u Gornji dom Parlamenta Velike Britanije - Dom lordova, preuzela je ovu funkciju – objavili su britanski mediji.

Helić je jedna od sedam žena koje će od sada sjediti u jednom od domova britanskog parlamenta. Ona se, radeći u britanskoj vladi, istaknula kao vodeći savjetnik o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima, a u toj kampanji, koja je imala odjeka u cijelom svijetu, uz Hejga, radila je i holivudska glumica Anđelina Đoli (Angelina Jolie) s kojima je Helić dolazila i u BiH.

Đoli je kako je objavio britanski The Times prisustvovala imenovanju Helić u britanskom parlamentu prateći ceremoniju s galerije, a slavna glumica je za ovaj britanski list rekla da je Helić nevjerovatna žena koju je upoznala tokom angažmana na sprječavanju seksualnog nasilja nad ženama u ratu, te da je ova izuzetna Bosanka bila njena mentorica.

Inače, Arminka Helić je rodom iz Gračanice, a u Veliku Britaniju je otišla kao izbjeglica 1992. godine, nakon čega je završila niz prestižnih škola, a svršenica je i uglednog Oksforda.

Londonski "The Telegraph" nedavno je svrstao Helić među 100 najutjecajnijih ljudi u Konzervativnoj stranci i među utjecajne ljude uopće u britanskoj politici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.