BIH

Meron: Tužilaštvo Tribunala nije se žalilo na odluku o puštanju Šešelja na slobodu

Na Srbiji je da se nosi sa Šešeljevim javnim pojavljivanjima

Autor:Fena

27.11.2014

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron kazao je danas u Sarajevu da je Pretresno vijeće Tribunala u Hagu donijelo odluku o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja iz humanitarnih razloga zbog njegove teške bolesti, ali je dodao da se na takvu odluku Vijeća Tužilaštvo Tribunala nije žalilo.

- Pretresno vijeće je kompetentno da donese takvu odluku, a zbog činjenice da se Tužilaštvo na nju nije žalilo ona nikada nije došla pred Žalbeno vijeće Tribunala. Veoma je važno da poštujemo odluke Suda zbog vladavine prava, posebno kada ih Sud donosi iz humanitarnih razloga. Mediji previše govore o Šešelju dajući mu tako publicitet koji mislim da ne zaslužuje - ocijenio je Meron.

Na konstataciju novinara da Haško tužilaštvo nije dobilo medicinsku dokumentaciju o Šešelju, Meron je ponovio da je ovaj slučaj - slučaj koji se tiče Pretresnog vijeća i Tužilaštva, dodajući da ukoliko je Tužilaštvu bilo potrebno više materijala uvijek je moglo to tražiti od Vijeća te je naglasio da se kao predsjednik MKSJ-a ne smije miješati u takvu vrstu odluka.

Kada su u pitanju Šešeljevi vrlo aktivni javni nastupi, a radi se o osumnjičenom za teške ratne zločine koji čeka presudu, Meron kaže da je Šešelj u Srbiji te da je na toj suverenoj državi da se nosi s njegovim javnim pojavljivanjima. To nije, kazao je Meron, "u vašim ili našim rukama" nego Srbija treba odlučiti kako se nositi s tim.

Budući da će o slučaju Šešelja razgovarati Evropski parlament, a uskoro bi ovo pitanje trebalo razmatrati i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, Meron je samo kazao da to ne komentira jer ako će se o tome raspravljati - raspravljat će se i tu se nema šta kriti.

- Treba biti vrlo transparentan o svemu i ne smeta mi što se postavljaju pitanja. Mislim da je Šešelj veoma sretan što se danas toliko postavljenih pitanja tiču njega - zaključio je Meron.

Vojislav Šešelj, koji je u Sudu optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Hrvatima, Bošnjacima i drugim nesrpskim stanovništvom na velikim dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine (Srbija), nedavno je pušten iz Tribunala "iz humanitarnih razloga", nakon što je utvrđeno da boluje od teške bolesti, a proces koji se vodi protiv njega je iz proceduralnih razloga u zastoju.

Lider radikala je nakon povratka u Beograd održao miting i dao niz zapaljivih izjava, a u Hrvatskoj je posebno teško primljeno njegovo saopćenje u kome je na godišnjicu pada Vukovara "čestitao srpskim četnicima" oslobađanje tog grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.