BIH

Da li je bračni par Plauc ugostio svoje davno izgubljene sinove?

Blizanci iz Graca stigli u Dizeldorf

S. DEGIRMENDŽIĆ

27.11.2014

Blizanci Dragan P. i Zoran P. koji žive u Gracu u Austriji, a za koje Dragica i Goran Plauc, Tuzlaci s njemačkom adresom, sumnjaju da su njihovi sinovi za koje im je 1993. godine u tuzlanskoj bolnici, nekoliko sati nakon rođenja, rečeno da su umrli, stigli su u Dizeldorf  kod porodice Plauc kako bi uradili DNK analizu i uvjerili se jesu li oni prije 21 godinu rođena djeca bračnog para Plauc.

Podsjećamo „Dnevni avaz“ od  2012. od kada je  porodica Plauc u Tuzli pokrenula intenzivnu potragu za sinovima piše o ovom slučaju .

Prošle godine roditelji su u Matičnom uredu u Tuzli otkrili da njihovi sinovi imaju rodne listove i da SU zavedeni pod imenima Zoran i Dragan, koja im oni nikada nisu nadjenuli!

Inače, na rodnim listovima je pogrešno prezime Planc, kako su naveli da se preziva i Dragica pri porodu u tuzlanskoj bolnici.

Roditelji su se šokirali kada su u rodnim listovima  vidjeli da je navedeno da je oboje djece rođeno u 3.30 sati, što je medicinski nemoguće. Istina je da je jedno dijete rođeno u 3.20 sati, a drugo deset minuta kasnije – potvrdila je ranije za „Avaz“  Dragica.

Sumnje da su im djeca živa kod bračnog para Plauc, koji se ubrzo nakon tragedije odselilo u Njemačku, javile su se prije nekoliko godina, prilikom posjete Tuzli. Tada su čuli da postoji mogućnost da su im sinovi živi i da su prodati.
 
Dodatnu nadu probudilo im je i to što im nikada ni u bolnici u Tuzli,ni u pogrebnom preduzeću nije rečeno gdje su grobovi njihovih sinova, odnosno na lokacijama za koje im je rečeno  grobova djece nema.

Do Zorana P. I Dragana P. Iz Graca, bračni par je došao sasvim slučajno, o čemu je „Avaz“ već pisao.

zoran-plauc1

Foto: Roditelji su prošle godine otkrili da postoje rodni listovi s imenima njihove djece 

dragan2

Foto: Roditelji su prošle godine otkrili da postoje rodni listovi s imenima njihove djece 

Naime , prije 20-ak dana su Dragica i Goran pročitali vijest u novinama da se u  austrijskom Gracu 42-godišnja Srbijanka bacila s trećeg sprata zgrade s petogodišnjom kćerkom. Osim ovom tragedijom, bili su šokirani i ostatkom sadržaja teksta iz kojeg su saznali da nesretna žena ima i dvojicu sinova blizanaca koji se zovu, Zoran P. i Dragan P., baš kao Dragicini i Goranovi  sinovi za kojima oni tragaju još od 1993. godine.

Nakon što je „Dnevni avaz“ objavio priču o njihovim sumnjama, našoj redakciji javili su se brojni čitatelji iz Graca nudeći bračnom paru Plauc pomoć pri uspostavi kontakta s blizancima, u čemu su oni na kraju i uspjeli.

Danas su Zoran i Dragan u domu Plaucovih s njihove tri kćerke za koje će se uskoro znati jesu li ili nisu porodica. Kakvi god rezultati analize bili, jedno je sigurno, sve dok ne dobiju dokaze, porodica Plauc neće odustati od potrage za svojom djecom, što je dokaz istinske roditeljske ljubavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.