BIH

Intervju s ratnim reporterom Remijem Ordanom, sjećanje na Zulfikara Zuku Džumhura

U nedjelju u prilogu "Panorama"

Redakcija

29.11.2014

"Dnevni avaz" u nedjelju, 30. novembra, donosi prilog "Panorama", u kojem, između ostalog, možete pročitati izuzetno zanimljiv intervju s ratnim reporterom Remijem Ordanom, Francuzom koji je karijeru počeo u opkoljenom Sarajevu kao dopisnik pariskog "La Mondea", a koji govori šta ga je vezalo za glavni grad BiH.

- Nisam želio čitati o stradanjima, želio sam to vidjeti svojim očima. Ali, nisam znao da imam toliku strast prema novinarstvu. Nisam znao da ću doživjeti toliku strast prema Sarajevu. Nakon nekoliko sati, shvatio sam da mogu živjeti u tome. Niko to ne voli, ali mogao bih živjeti u ratu, ne ometa me toliko, naravno, izuzimajući patnju naroda - kaže Ordan.

Naša novinarka bila je u posjeti ambasadoru Kraljevine Holandije u BiH Jurijanu Kraku, koji je za naš list govorio o privatnom životu i planovima te je istaknuo kako su Bosanci i Hercegovci topli ljudi i dobri domaćini.

U jednoj od priča prisjetili smo se velikog čovjeka, umjetnika, humoriste, stanovnika svijeta... Zulfikara Zuke Džumhura, a svoja sjećanja o njemu s nama su podijelili njegovi prijatelji Safet Hebibović, Mustafa Alikadić i Biljana Handžo.

Pročitajte i potresnu ispovijest 38-godišnje Sarajke, koja je bila žrtva porodičnog nasilja, te zanimljivu temu o marihuani, zabranjenoj biljki koja je javna tajna u BiH.

Vašoj pažnji preporučujemo i razgovor s Adisom Ćoralićem, jedinim preživjelim bh. navijačem u udesu u Poljskoj, koji kaže da mu, kad god na utakmici zasvira naša himna, nedostaju prijatelji Hasib Mahmić, Vildan Pehlić i Almir Kasumović, te sa Senadom Peštom, šefom Ambulantno-polikliničkog odjeljenja KUM-a, koji se prisjetio ratnog perioda provedenog na prvoj liniji odbrane na Treskavici, Bjelašnici...

Tu su i priče o Memsuru Ćuroviću Roki, ratnom heroju koji se odrekao svih privilegija, Arnelu Jašarspahiću, Kakanjcu koji je preživio stravičnu nesreću na putu prema Sloveniji, gdje se igrala prijateljska utakmica između naše i nogometne reprezentacije Slovenije...

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.