BIH

Hurtić: Privatizacija u BiH nije tajkunska ni pljačkaška, u modelu je generacijska greška

Asocijacija nezavisnih intekelktualaca "Krug 99"

Autor:Fena

30.11.2014

U Bosni i Hercegovini je počinjena generacijska greška nametanjem javnog upisa dionica za model privatizacije te izdavanjem certifikata kojima je kupovan socijalni mir a nisu stvarana nova radna mjesta. 

To je mišljenje međunarodnog eksperta za razvojnu ekonomiju Zlatka Hurtića, uvodničara na današnjoj redovnoj sesiji asocijacije nezavisnih intekelktualaca "Krug 99" u Sarajevu o temi: "Zablude i kontroverze socijalno-ekonomskog stanja BiH". 

- Odgovorno tvrdim da privatizacija nije bila ni pljačkaška ni tajkunska, kako se često o tom procesu govori i piše, već je neuspjeh uzrokovan greškama. Takav model je privukao investitore kojima je cilj bio kupovina imovine a ne pokretanje proizvodnje - izjavio je Hurtić.

fotografija-1

Foto: B. Nizić 

Druga kontroverza socijalno-ekonomskog stanja u državi su, po njemu, ogromna budžetska davanja za socijalnu zaštitu, najveća u regionu, koja ne donose željeni cilj - socijalnu sigurnost građana već, naprotiv, siromaštvo raste. 

Hurtić zaključuje da toliki budžetski novac za ove namjene ne ide u cjelosti u prave ruke nego nesiromašnim kategorijama. 

- Da li je ovdje u pitanju neznanje, nesposobnost vlada ili kupovina izbornih poena - problematizira on uz napomenu da su borački zakoni donošeni pred izbore.

Treća kontroverza aktuelnog socijalno-ekonomskog stanja u BiH je radno zakonodavstvo, koje po njegovim riječima, poslodavce tjera da dio radnika zapošljavaju nacrno jer jedino tako mogu finansijski opstati. U suprotnom, ako bi se ponašali posve legalno, loše bi prošli. 

- Naš zakon o radu kreira, dakle, nova radna mjesta, ali u sivoj ekonomiji. Onog momenta kad registrirate biznis, stali ste pred 'streljački stroj' - riječi su Zlatka Hurtića. 

Selektivna primjena Zakona o stečaju samo je jedna od posljedica lošeg poslovnog ambijenta u državi, također smatra on.

- Da li se taj zakon primjenjuje gdje treba ili samo za 'politički' slaba preduzeća - problematizira Zlatko Hurtić i kao očit primjer za (ne)primjenu Zakona o stečaju navodi slučaj tuzlanske firme "Dita".
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.