BIH

Bosanci u St. Louisu izašli na ulice nakon ubistva Zemira Begića

Nakon Begića tinejdžeri napali još jednog Bosanca

(A.U)

1.12.2014

Najmanje 50 Bosanaca okupilo se na Itaska ulici u St. Louisu blokiravši Gravois aveniju, nakon što su saznali za brutalno ubistva Zemira Begića.

"Ljuti smo i želimo zaštiti našu zajednicu", rekao je 29-godišnji Mirza Nukić, jedan od demonstranata u čijem je sjećanju još uvijek ubistvo 19-godišnjeg Harisa Gogića, kojeg je ubio pljačkaš u maju prošle godine.

Seldin Džanović (24) rekao je da mu je grupa tinejdžera sa čekićima prišla oko sat nakon napada na Begića, te da se on uspio odbraniti pri čemu je zadobio posjekotine na rukama i vratu.

Čelnik policije u tom gradu Sam Dotson okupljenim građanima rekao je da policija nema nikakve dokaze da je Begić bio meta zato što je bio Bosanac.

"Nemamo nikakvog dokaza da su ga ubice uopšte i poznavale", rekao je Dotson.

Policija je saopćila da su dva maloljetnika, starosne dobi od 15 i 16 godina, uhapšena zbog sumnje da su počinili ovo ubistvo.

Suad Nuranjković (49), koji je bio sa Begićem prije napada, ispričao je da su se vraćali iz bara, kada je grupa od najmanje pet tinejdžera počela lupati po autu, nakon čega je on izašao i sakrio se na parkingu preko puta iz straha da neki od napadača nema pištolj.

"Ne znam zašto se ovo dešava Bosancima, i mi bi mogli ići ulicom i pucati u ljude, ali samo želimo mir", kazao je Nuranjković.

Begić se sa porodicom preselio u SAD 1996. godine, dok je u St. Louis došao prije nekoliko mjeseci nakon što se oženio Bosankom koja živi u tom gradu. 

Vezani tekst: TRAGEDIJA Čekićem ubijen 32-godišnji Bosanac u St. Louisu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.