BIH

USD HNK: Nećemo sa SDP-om, ne želimo biti udavače

Uprkos odluci vrha stranke

Autor:M. H.

1.12.2014

Dok iz SDP-a BiH najavljuju za danas pres-konferenciju povodom sporazuma o ujedinjenu te stranke s Unijom socijaldemokrata (USD) Mire Lazovića, a na kojoj će, kako je najavljeno, učestvovati Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, i predstavnici USD-a, na terenu se već javljaju problemi.

Naime, Kantonalni odbor USD-a HNK na sjednici u Mostaru jednoglasno je odbacio sporazum o ujedinjenu, uprkos odluci Predsjedništva i Glavnog odbora USD-a da stranka djeluje pod zajedničkim krovom SDP-a.

Iz USD-a HNK ističu kako ne žele pristati na taj sporazum jer „veze nemaju o kakvom dogovoru i principima se radi“ te poručuju da će u narednom periodu donijeti posebnu odluku o daljnjem načinu rada i političkog djelovanja stranke na području HNK.

- Naš predsjednik Miro Lazović, a potom i Predsjedništvo i Glavni odbor USD-a donijeli su odluku da ulaze unutar SDP-a bez kongresa stranke. Po svemu ispadamo obične udavače, a mi u USD-u HNK to ne želimo biti - kazao nam je Ćazim Lulić, predsjednik USD-a HNK.

Iz USD-a HNK naglašavaju da se u politici SDP-a ništa nije promijenilo, niti će se promijeniti jer, kako kažu, već se zna da će novi predsjednik SDP-a vjerovatno biti Nermin Nikšić, kojeg vide kao produženu ruku Zlatka Lagumdžije.

- Također, vrh USD-a potpisao je taj sporazum bez konsultacija o pitanju uređenja Grada Mostara, za što smo mi već iznijeli svoje principe. Trebali su iznijeti i to na sto, da vidimo prihvata li to i SDP, tako da je i u tom pogledu ovaj potez preuranjen - kaže Lulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.