BIH

Skupština TK donijela odluka o podjeli 300.000 KM svim radnicima tvornice "Aida" i sindikata "Solidarnosti"

Radnici traže ispunjavanje njihovih zahtjeva

M. Ahmedić

1.12.2014

15:32 Donijeta je odluka da se 300.000 KM podijeli na sve radnike tvornice obuća „Aida“ kao i na radnike sindikata "Solidarnosti", a to će im se dati iz budžeta boračke oraganizacije. U petak će se odobriti prebacivanje sredstava na račune svih radnika.

Radnici ne odustaju od svojih zahtjeva i najavljuju daljnju borbu za svoja prava koja im po zakonu pripadaju.

Radnici tvornice obuća „Aida“ kao i radnici sindikata "Solidarnosti" prihvatili su današnju odluku i razilaze se kućama.

15:13 Radnici tvornice obuća „Aida“ su upravo odblokirali sjevernu saobraćajnicu i uputili se  u tvornicu kako bi im zamjenik predsjednice Sindikata radnika „Aide“ Hasan Užičanin saopćio odluku Skupštine TK.

15:08 Radnici propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona su deblokirali južnu magistrali jer im je od strane policije rečeno da nemogu biti obje saobraćanice blokirane zgbog građana. Radnici su se povukli sa saobraćajnice i otišli pred BKC te još uvije čekju da li će poslanici primiti njihove predstavnike.

Radnici tvornice obuća „Aida“  još uvijek drže blokiranu sjevernu saobraćajnicu.

14:20 Radnici tvornice obuća „Aida“ blokirali su sjevernu saobraćajnicu, dok su radnici propalih firmi sa područja TK-a blokirali južnu saobraćajnicu, a njihovi predstavnici su još uvijek u zgradi BKC-a gdje čekaju da ih vlast primi na pregovore.

13:43 Oko 250 radnika iz sva tri pogona Tvornmice obuće "Aida" iz Tuzle, Lukavca i Dubokog Potoka su se uputili prema prostorijama tvornice gdje će čekati svoje predstavnike koji još uvijek čekaju na sastanak sa poslanicima u Skupštini TK.

13:13 Predstavnici sindikata "Aide" i dalje čekaju da ih poslanici Skupštine TK prime.

12:31 Predstavnici radnika "Aide" su ušli u zgradu BKC-a i čekaju da ih poslanici prime. Veliki broj policajaca i specijalaca osigurava zgradu BKC-a zbog protesta koje organizuje sindikat "Solidarnosti".

11:30 Predstavnici Sindikata "Aide" se upravo nalaze ispres zgrade Skupštine TK te čekaju da ih Vlasti prime kako bi razgovarali o njohovim dugogodišnjim problemima.

 

Predstavnici Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“danas su se okupili u ovoj tvornici, te krenuti pred BKC, gdje će ponovo od vlasti tražiti da se ispune njihovi zahtjevi, jer je Vlada TK-a u petak donijela negativan zaključak po radnike ove tvornice.

Nakon što je Kantonalna vlada u četvrtak prilikom blokade saobraćajnica obećala radnicima socijalnu pomoć za decembar mjesec, a u petak donijela zaključak da nije nadležna da odlučuje o zahtjevima za odobravanje jednokratne socijalne pomoći u iznosu od 400 KM, koju su radnici zahtjevali.

- Mi se skupljamo u fabrici u devet sati, zatim ćemo oko deset sati biti pred zgradom BKC-a. Iako je Vlada obećala socijalnu pomoć, od toga nema ništa. Mi nećemo odustati, vidjeti ćemo šta će se odvijati i da li će doći do ponovne blokade saobraćajnica zavisi od vlasti - istaknuo je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika „Aide“.

Predsjednica Sindikata radnika „Aide“ je naglasila da ih je Vlada, tvrdi, prebacila na Skupštinu TK-a, te su po ko zna koji put ponovo prevareni.

- Vlada je zauzela stav da se zahtjev Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“  od 27. novembra razmatra u saradnji sa kolegijem skupštine. Prebacuju lopticu sa jednih na druge. Nećemo odustati od svojih zahtjeva u kojima tražimo materijalno zbrinjavanje radnika do uposlenja, kao i uvezivanje osamnaestogodišnjeg staža - poručila je Edina Aličić, predsjednica Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“.

zakljuu010dak-vlade-tk-a

Faksimil zaključka Vlade TK

Podsjećamo, radnici „Aide“ su u četvrtak oko 10.30 sati blokirali glavnu sjevernu saobraćajnicu, a kasnije je grupa radnika blokirala i južnu saobraćajnicu u jednom smjeru, te su u popodnevnim satima oko 17 sati blokirali u potpunosti i sjevernu i južnu saobraćajnicu.

Nakon desetosatnog stojanja na saobraćajnicama, promrzli, gladni i iznemogli radnici su nešto prije 20 sati donijeli odluku da napuste saobraćajnice i odu svojim kućama, što su i učinili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.