BIH

Optužnica zbog zlostavljanja Srba

Osumnjičen Nermin Salijević

Srna

1.12.2014

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu, koju je Osnovni sud potvrdio, protiv Nermina Salijevića iz Brčkog (46) zbog osnovane sumnje da je sredinom 1992. godine u predratnoj opštini Brčko počinio ratne zločine protiv srpskog civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Salijević, zvani "Gumeni", bio je pripadnik oružane formacije HOS, te je optužen da je zajedno sa Redžepom Salajem, zvanim "Šok", i drugim licima vršio povrede tjelesnog integriteta i mučenja, primjenjujući naročito ponižavajuće i uvredljive postupke, kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Optužnicom u sedam tačaka njemu je stavljeno na teret da je fizički i psihički zlostavljao veći broj srpskih civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u logoru Okrajci u Gornjem Rahiću kod Brčkog.

Prema riječima sekretara Tužilaštva u Brčkom Samira Beganovića, Salijeviću se stavlja na teret da je zatočenike maltretirao udarcima palicom, rukama i nogama, te da je neke od njih i psihički zlostavljao naređujući im da međusobno vrše bludne radnje i "pjevaju pjesme o Juri i Bobanu".

Optužnica protiv Salijevića treći je potvrđeni optužni akt lokalnog tužilaštva u ovoj godini za ratne zločine počinjene u Gornjem Rahiću južno od Brčkog.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.