BIH

Sud BiH prihvatio izmijenjenu optužnicu za zločine u Trusini

Branioci Hakalovića i Hodžića zatražili da se ponovo ispitaju svjedoci

Autor:Srna

1.12.2014

Sud BiH prihvatio je izmijenjenu optužnicu Tužilaštva BiH protiv optuženih za zločine počinjene u Trusini kod Konjica.

Optuženi su Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović, Nedžad Hodžić i Nihad Bojadžić, a predsjedavajući Sudskog vijeća Željka Marenić smatra da se optuženi izmijenjenom optužnicom ne nalaze u otežanom položaju, ne pojašnjavajući o kojim je izmjenama riječ.

Pošto je prihvaćena izmijenjena optužnica, branioci Hakalovića i Bojadžića zatražili su od Sudskog vijeća da omogući uvid u dokaze u drugim predmetima Tužilaštva BiH koji se odnose na zločine u Trusini počinjene 16. aprila 1993. godine.

Ovakav zahtjev branioci su i ranije tražili, ali Sudsko vijeće, kao i ovog puta, to nije prihvatilo, prenosi Birn.

Optuženi Bojadžić je rekao da u tim predmetima postoji dokaz koji ga oslobađa optužbi. On smatra da je ovaj predmet u istrazi podijeljen "da odbrana ne bi imala pristup tim dokazima".

Protiv određenih osoba, kako je rečeno na suđenju, obustavljena je istraga za zločine u Trusini.

Prema neizmijenjenoj optužnici, u napadu takozvane Armije BiH na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Memić, Salčin, Hodžić i Bojadžić bili su u to vrijeme pripadnici jedinice "Zulfikar", a Hakalović pripadnik brigade "Neretvica".

Zbog izmijenjene optužnice, branioci optuženog Hakalovića i Hodžića zatražili su da se ponovo ispitaju svjedoci Tužilaštva BiH koji su ranije dali iskaze na ovom suđenju.

Advokat Edina Rešidović je rekla da je optužnica izmijenjena na štetu Bojadžića, te zatražila dodatno vrijeme da bi donijela odluku da li će i koje dokaze izvoditi.

Suđenje će biti nastavljeno 15. decembra.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.