BIH

Nikšić misli da je nogometna reprezentacija otišla u Brazil zaslugom Vlade FBiH?!

Federalni premijer pohvalio rad izvršne vlasti

Autor:A. Du

1.12.2014

Federalni premijer i generalni sekretar SDP-a Nermin Nikšić održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je iznio niz hvalospjeva o radu Vlade FBiH u protekle tri i po godine.

Nikšić je tako ustanovio kako je njegova vlada povećala broj zaposlenih osoba za 10.000, ali je ovaj njegov podatak suprotan onom što su nedavno iznijeli Centri civilnih inicijativa (CCI), koji su ustvrdili da je od dana konstituiranja aktualne Vlade, u Federaciji povećan broj zaposlenih za 3.803 radno sposobne osobe, no istovremeno je broj nezaposlenih povećan za više od 20.000 osoba!

Premijer je prešutio i podatak da se od početka mandata aktualne Vlade, u Federaciji BiH svakog mjeseca 480 novih osoba nađe na popisu nezaposlenih.

Nadalje istakao je kako budućoj Vladi ostavlja 500 miliona KM dugova manje, što se kosi s podacima CCI-a, prema kojima je dug Federacije za vrijeme mandata Nikšića porastao za više od 600 miliona KM.

Također, federalni premijer je kazao kako je njegova vlada usvojila ukupno 327 zakona, naspram 167 koliko je utvrdila prethodna vlast. Podatak o tome da je svake godine ostajalo više od 150 nerealiziranih mjera, među kojima su prečesto bile one najznačajnije – zakoni, strategije, pravilnici, a kojeg je nedavno iznio CCI, Nikšić nije spominjao.

Nikšić nije spominjao ni prečeste kadrovske odluke, a prema podacima CCI-ja riječ o više od 940 takvih odluka. Samo u protekla dva mjeseca doneseno je blizu 100 kadrovskih odluka.

Govoreći o uspjesima Vlade, Nikšić se pohvalio da je 10 miliona KM izdvojeno za brojne sportske klubove i saveze. U tom kontekstu je spomenuo i historijski uspjeh reprezentacije BiH koja se uspjela kvalificirati za svjetsko prvenstveno u Brazilu.

-Veliko je pitanje koliko bi bez podrške Vlade uopće došlo do ovih uspjeha. Ukoliko je to bilo zaslugom Vlade onda nam je drago – kazao je Nikšić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.