BIH

Glavni tužilac pisao ICTY: Brammertz zatražio vraćanje Šešelja u Hag

Već ranije reagovao zbog puštanja

S. N.

1.12.2014

Glavni tužilac Tribunala u Hagu (ICTY) Serge Brammertz zatražio je da se optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj vrati u pritvor ovog suda.

Kako saznaje „Dnevni avaz“ Bramertz je uputio pismo Tribunalu u kojem ističe da je Šešeljevo ponašanje razlog da se on mora ponovo naći iza rešetaka. Glavni tužilac je već ranije negodovao zbog puštanja Šešelja na privremenu uslovnu slobodu, ali se nije žalio na odluku suda. Sada je pokrenuo proceduru za njegovo eventualno vraćanje u pritvorsku jedinicu Tribunala.

- Ponašanje optuženog Vojislava Šešelja, nakon što je pušten na uslovnu slobodu, potkopava i same temelje te odluke. Sudsko vijeće, stoga, treba poništiti odluku o uslovnom puštanju izakazati saslušanje čim se on vrati u Hag. Na njemu bi se trebale ispitati i okolnosti svakog daljnjeg eventualnog puštanja Šešelja na uslovnu slobodu – napisao je Brammertz.

Dodao je i da je ovaj ratni zločinac iz pritvora izašao iz „striktno humanitarnih razloga“. Brammertz pojašnjava da je sve gore zdravstveno stanje navelo Sudsko vijeće ICTY da donese odluku o izlasku Šešelja iz pritvora.

- Vijeće je ocijenilo i da će Šešelj poštivati odredbe uslovnog puštanja... no sada se pokazuje da je to uvjerenje bilo potpuno neosnovano. On je u više navrata, čak, izjavljivao da se dobrovoljno neće vraćati u Hag, a prijetio je i osobama koje su sarađivale s Uredom tužioca (OTP).

Jasno je da njegovo pogoršano zdravlje uopće nije prepreka da javno istupa i daje neprihvatljive izjave, izjave koje su uvrijedljive i zapaljive, koje pogađaju žrtve zločina – naveo je Brammertz u svom pismu.

Zatražio je i da se, nakon što Šešelj bude vraćen u Pritvorsku jedinicu, i on, kao i vlasti Srbije, imaju pravo i obavezu da se izjasne o bilo kakvom narednom eventualnom njegovom puštanju na uslovnu slobodu.

 

seselj-bramerc-pismo-page-6seselj-bramerc-pismo-page-1

seselj-bramerc-pismo-page-5

seselj-bramerc-pismo-page-4

seselj-bramerc-pismo-page-3

seselj-bramerc-pismo-page-2

Brammertzovo pismo Tribunalu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.