BIH

Nova donacija za zdravstvenu ustanovu vrijedna 150 hiljada KM

EU putem UNDP u obnovu Doma zdravlja Maglaj ulaže milion i 40 hiljada maraka

N. Br.

1.12.2014

Maglaj je medju općinama koje su najteže pogođene u poplavama u maju 2014, pa je tako i jedan je od najvećih korisnika Programa EU za oporavak od poplava.

Ukupni planirani budžet za maglajsku općinu je 6,6 miliona KM. Sredstvima EU, koje implementira UNDP, samo u obnovu Doma zdravlja Maglaj uložiće se milion i 40 hiljada KM. Sa posljednjom donacijom od 150 hiljada KM, vrijednost ulaganja dostiže cifru od 1,2 miliona KM. Štete koje je ova zdravstvena ustanova pretrpjela tokom maja na samom objektu i dijagnostičkoj opremi, dostiže cifru od 1,8 miliona KM.
 
Posljednju donaciju u neophodnoj medicinskoj opremi, Dom zdravlja je dobio zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Švicarske i UNDP. Nova dijagnostička oprema uključuje oftalmološki ultrazvučni skener, video kolposkop, ultrazvučni dopler, auto imunoanalizator, te spirometer, koji će po prvi put biti na usluzi 25.000 građana općine Maglaj, koji zahvaljujući ovoj donaciji sada neće morati putovati do drugih bolnica na preglede.

Sredstva od 20.000 KM uložiće se u obnovu kotlovnice.

"U cilju interventnog djelovanja u prevazilaženju posljedica katastrofalnih majskih poplava, izvršeno je preusmjerenje planiranih projektnih sredstva koje je općina Maglaj dobila u okviru projekta “Migracije i razvoj” u nabavku najprioritetnije medicinske opreme", rekao je načelnik općine Mehmed Mustabašić (SDA).

"Novu opremu koristiće nekoliko službi – od laboratorije do ginekologije. Sretna sam što ćemo biti u prilici pacijentima moći ponuditi nove usluge, kako u domenu primarne tako i sekundarne zadrvstvene zaštite", naglasila je prilikom uručenja opreme dr Emira Drnda - Čičeklić, direktorica Doma zdravlja Maglaj.

"Drago mi je što smo sa ovim sredstvima mogli pomoći obnovu ove zdravstvene ustanove I pomoći građanima maglajske općine u oporavku nakon majske katastrofe", izjavio je u Maglaju David Krammer, zamjenik direktora za saradnju Švicarske i BiH. Primarna i sekundarna zdravstvena zaštita, novom donacijom, diže se na viši nivou i sada se pacijentima nude nove usluge.

"Sada ćemo biti u prilici raditi kompletnu paletu tumorskih markera, hormona i paletu nalaza vezanih za imunoglobuline. Sve nalaze ranije smo slali prema bolnicama u Zenici i Tešnju, a rezultate su pacijenti, ma koliko im je bilo hitno, rezultate morali čekati i po 15 dana. A sada smo to u mogućnosti raditi u našoj ustanovi", pojasnio je dr Ermin Vehabović, šef Laboratorije. Ono što još nije obezbjedjeno, a uništeno je u poplavi, je radiološka dijagnostika.

Direktorica Drnda-Čičeklić nada se da bi ova oprema, vrijedna 170 hiljada KM, mogla biti osiugurana zahvaljujući Vladi Japana. Iako je bilo predviđeno da se početkom decembra okončaju svi radovi na obnovi ove zdravstvene ustanove, zbog obima radova završetak je prolongiran za januar naredne godine.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.