BIH

Prijem za predstavnike organizacije MDDC, koja je uspješno deminirala lokaciju u Tržačkim Raštelima

Nastavlja se uspješno deminiranje sumnjivih površina u Cazinu

S. JAPIĆ

1.12.2014

Predstavnici organizacije MDDC su nakon uspješno realiziranog projekta deminiranja na lokalitetu Tržačkih Raštela, tačnije na granici sa Republikom Hrvatskom, posjetili općinu Cazin, čije su predstavnike upoznali sa odrađenim poslom, te najavili mogućnost učešća u projektima deminiranja i naredne godine. Tom prilikom predstavnici organizacije MDDC, koja je u stvari Centar za obuku pasa za otkrivanje mina, zahvalili su se rukovodstvu općine na uspješnoj saradnji.

- Predstavnike lokalne zajednice smo upoznali sa uspješno realiziranim projektom deminiranja na lokaciji Tržačka Raštela –lovačka kuća, na granici sa Hrvatskom. Tu smo uspješno izvršili deminiranje 8.356 kvadratnih metara, prilikom čega smo pronašli 7 mina. Ovaj projekat smo realizirali zahvaljujući Srednjoevropskoj inicijativi kao donatoru, a preko Humanitarne organizacije Intersos iz Italije. MDDC -Centar za obuku pasa za otkrivanje mina, zainteresiran je da učini još veći doprinos u otklanjanju mina ovom kantonu, a posebno u ovoj općini. Namjeravamo i dalje, kroz direktne donacije, da implementiramo projekte deminiranja, kako bi pomogli ovoj zajednici i ostalim zajednicama, da što prije dostignu svoj cilj i budu očišćene od mina - rekla je Marija Trlin, zadužena za odnose sa javnošću iz MDDC-a.

marija-trlin

Foto: S. Japić (Marija Trlin)

Predstavnike Centra je u ime načelnika općine primio njegov savjetnik Said Samardžić, istakavši zadovoljstvo činjenicom, da je MDDC zainteresiran da i dalje učestvuje u projektima deminiranja na području Cazina. I predstavnici općinske Civilne zaštite bili su zadovoljni urađenim poslom.

- Izuzetno smo zahvalni donatorima i izvođačima radova na ovom projektu, koji je imao visok rizik, što prije nismo ni znali prilikom izviđanja. Sve ostalo je pokazalo njegovu opravdanost, jer su uklonjena minsko eksplozivna sredstva - kazao je Senad Ždralić, koordinator za deminiranje u općini Cazin.

Planirano je, da do kraja 2017.godine budu deminirane sve sumnjive površine na području općine Cazin.

senad-zdralic

Foto: S. Japić (Senad Ždralić)

Minsko-akcioni plan

Na području općine Cazin u toku je realizacija dva projekta deminiranja - Zenkovići i Purgarev gaj.
Ukupno će ove godine od mina biti očišćeno oko 456.000 metara kvadratnih, a vrijednost radova iznosi milion i 400.000 maraka.
- Općina Cazin kao lokalna zajednica i Služba za Civilnu zaštitu kao nosioc tih stručno operativnih poslova su učinili maksimalan napor, te iskoristila sve svoje kapacitete i mogućnosti u ostvarivanju kontakta sa raznim organizacijama, udruženjima, donatorima, ustanovama i institucijama, pokušavajući ostvariti dobru saradnju. Nametali smo odgovarajuća rješenja i prijedloge, što je rezultiralo, da mi u dobroj mjeri realiziramo naš „Minsko akcioni plan“ u cilju da do 2017.godine budemo općina bez mina - istaknuo je Said Mujić, šef Službe za Civilnu zaštitu općine Cazin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.