BIH

Tužilaštvo KS: Optužnica za "Al – Shiddi"

"Avaz" saznaje

F. K.

1.12.2014

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno Tužilaštvo Sarajevo protiv Bešira Meknija (Bechir) iz Tunisa i Safeta Ibrovića iz Sjenice, Srbija, predsjednika Nadzornog odbora, odnosno direktora firme "Magros Veletrgovina", u vlasništvu saudijskog investitora Sulejmana el-Šidija, prijatelja i navodno poslovnog partnera Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA.

Mekni se tereti da je počinio krivično djelo sklapanje štetnog ugovora, a Ibrović nesavjestan rad u službi, čime su "Magros Veletrgovinu" oštetili za od 2.034.903 KM, potvrđeno je "Avazu" iz Tužilaštva KS. O ovoj aferi opširnije pročitajte sutra u printanom izdanju "Dnevnog avaza".

Mekni i Ibrović optuženi su da su kao ovlaštene osobe u ime "Magros veletrgovine", nekadašnje državne firme koju je privatizirao el-Šidi, potpisali ugovor sa firmom "SHAD INVEST", također u vlasništvu el-Šidija, o prodaju zemljišta za Poljinama kod Sarajeva za 2.034.903 KM.

Za taj iznos su oštetili "Magros veletrgovinu", s obzirom da do kraja 2013. novac nije uplaćen na račun "Magros veletrgovine". Također, ugovor su potpisali bez predviđenih sredstava obezbjeđenja plaćanja, čime bi se zaštitila prava "Magros Veletrgovine" u pogledu naplate ugovorene cijene.

Ibrović, a posebni Mekni, el-Šidijevi su ljudi od povjerenja, i od početka su uključeni u privatizaciju "Magrosa", odnosno izgradnju "Sarajevo City Centra (SCC)".

El-Šidi je, podsjetimo, 3. februara 2006. godine kupio "Magros veletrgovinu" za dva miliona maraka, te se obavezao da će uložiti još 117 miliona KM. Do danas nije ispunio ugovorne obaveze.

Mekni je i osnivač nekoliko el-Šidijevih firmi, kao što je "Al-Shiddi Internationala", putem koje je finansirana izgradnja SCC-a.

Podsjetimo, vlasnik kompanije "Al Shiddi Group", Saudijac Sulejman el-Šidi najavio je u subotu gradnju elitnog naselja za bogataše, i to baš u Izetbegovićevom komšiluku na Poljinama.

Sulejman el-Šidi kao i Bakir Izetbegović ima luksuznu vilu u naselju Poljine.

5479b3c7-23a0-46fe-b8ac-5d67b0765237-poljine-hils-sidi2

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.