BIH

Bilećko jezero ima dovoljno prostora za prijem novih dotoka

Najavljene veće količine padavina u istočnoj Hercegovini

P. M.

1.12.2014

Najavljene veće količine padavina u istočnoj Hercegovini, odnosno u slivu rijeke Trebišnjice ne bi trebalo da izazovu veće nevolje po stanovnike Trebinja i okoline.  

Blagota Marković direktor Direkcije za upravljanje sistemom HET-a kazao je da za sada u hidroakumulaciji Bileća ima dovoljno prostora za prijem novih dotoka.

- Nivo akumulacije Bileća je 377,8 metara nad morem, što znači da još ima dovoljno akumulacionog prostora i za prihvatanje novog talasa vode koji se najavljuje, pa ne očekujemo veće probleme - izjavio je Marković i dodao da se ipak ništa sa sigurnošću ne može tvrditi jer su meteorolozi za subotu najavili 30 litara po metru kvadratnom, a palo je mnogo više.

- Desile su se ekstremno velike padavine, koje su uslovile i ekstremno velike dotoke. Satni dotoci su prelazili vrijednosti od 600 kubnih metara vode u sekundi u akumulaciji Bileća i preko 400 kubnih metara u sekundi u akumulaciji Trebinje. Posebno velike padavine bile su na području Sušice, gdje je  na mjernoj stanici Vučja u subotu, zabilježeno preko 230 litara po metru kvadratnom - naveo je Marković.

Marković je istakao da sistem hidroelektrana na Trebišnjici ne može biti odgovoran za poplave koje su posljedica izlijevanja podzemnih voda nizvodno od brane Gorica, jer kretanje tih voda oni nisu u mogućnosti da kontrolišu. .

- Na međudotoke koji se javljaju između brana Gorica i Grančarevo možemo djelimično uticati, upućivanjem dijela vode kroz tunel u hidroelektranu Dubrovnik, a značajno možemo uticati samo na dotoke do brane Grančarevo - precizirao je  Marković.

Prema Markovićevim riječima zbog neplanirano velikih dotoka,  HET je bio primoran na promjenu planirani režim rada elektrana, gašanjem agregata na Grančarevu, radi propuštanja ekstramno velikog međudotoka, te uključivanje preliva na hidroelektrani Gorica.

- Najveći protok kroz Trebinje dostizao je i 305 metara kubnih u sekundi, a sada  je protok kroz grad smanjen na 45 metara kubnih u sekundi - precizirao  je Marković..

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.