BIH

Ratko Mladić udaljen iz sudnice u Hagu

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske

Autor:A. Vr.

1.12.2014

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić udaljen je iz sudnice nakon što je spominjao ime tužioca Amira Zeca, što je Sudsko vijeće protumačilo kao kršenje zabrane da optuženi glasno govori.

Mladić je udaljen iz sudnice tokom svjedočenja Sime Bilbije, bivšeg glavnog ljekara bolnice Glavnog štaba VRS-a, nakon što je predsjedavajući sudija Alphons Orie pitao optuženog da li je glasno spomenuo prezime tužioca Zeca.


“Jesam rekao ‘Zec’, ali ima kod nas Zec prezime, pa sam pitao advokata da li je…”, odgovorio je Mladić, prije nego što ga je sudija Orie prekinuo.

“Ne daš mi da odgovorim, čovječe”, prokomentarisao je Mladić, kojem od ranije nije dozvoljeno da glasno govori u sudnici.

Sudija Orie potom je rekao da će Vijeće razmotriti koje posljedice bi Mladić trebalo da snosi zbog kršenja zabrane, na šta je optuženi uzvratio: “Pa, ti izigravaš i tužioca i sudiju”.

Predsjedavajući sudija zatim je donio odluku da Mladića udalji iz sudnice do kraja iskaza svjedoka Bilbije.

“Ja imam pravo... Orie, samo ti izigravaj tužioca”, kazao je zatim Mladić.

Bilbija je opisao u svom iskazu evakuaciju ranjenika iz Srebrenice u aprilu 1993. u kojoj je, po Mladićevom naređenju, učestvovao. Precizirao je da je helikopterima UNPROFOR-a iz enklave bilo evakuisano oko 160 ranjenih, među kojima su bili i muslimanski borci.

Mladića je Bilbija nazvao “hrabrim i časnim oficirom”.

Optužnica Mladića tereti za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto su srpske snage u julu 1995. godine zauzele tu zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija. Sudi mu se za genocid u još nekoliko opština, progone nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Zec je Bilbiji predočio da je VRS 1992. ofanzivom satjerala hiljade Muslimana u srebreničku enklavu i da je mnoštvo ljudi živjelo na ulici pod granatama, uz nestašicu osnovnih potrepština.

Bilbija je potvrdio da je znao za “borbena dejstva” oko Srebrenice i da je “načuo” o velikom broju izbjeglica, u šta se uvjerio i tokom jednodnevnog boravka u enklavi. Lokalni doktor rekao je svjedoku da mu “povremeno” nedostaje vode i medicinskog materijala, ali je Bilbija dodao da je srebrenički Dom zdravlja, koji je obišao, “ličio na bilo koji na srpskoj strani”.

Nakon što mu je tužilac Zec prikazao novinarski film o granatiranju Srebrenice tokom evakuacije ranjenih, pri čemu su ranjena dva kanadska vojnika i umro jedan mali dječak, Bilbija je prokomentarisao da snimak ne prikazuje dan kad je bio u Srebrenici.

Svjedok je potvrdio i da je Mladiću u septembru 1996. poslao pismo podrške zbog “nedaća” koje su ga zadesile, ali je negirao da je pod tim podrazumijevao optužnicu za ratne zločine.

Upitan od tužioca “da li i danas ima isti osjećaj ljubavi i podrške generalu Mladiću”, Bilbija je odgovorio: “Ja ovdje i sjedim zbog toga.”

U odbranu Mladića, na ovom ročištu je svjedočio i njegov nekadašnji tjelohranitelj Žarko Cvijić, koji je optuženog nazvao “poštenim čovjekom i oficirom, koji nije imao nikakve koristi od rata” i “izuzetno blagim čovjekom oštre spoljašnosti”.

Suđenje Mladiću se nastavlja u utorak, 2. decembra, piše Birn.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.