Suđenje za genocid u Srebrenici: Svjedok čuo za "vod smrti"

U Sudu BiH

Fena

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici je ispričao da je u ljeto 1995. godine bio na terenu u Srebrenici. SG-8 rekao je da se 1995., nakon što je uhapšen u Srbiji i vraćen u BiH, priključio Specijalnoj policiji i da je upućen na Jahorinu u Centar za obuku.

Tokom boravka na Jahorini, kako je kazao, otišao je na teren u Srebrenicu.

- Zaustavili smo se na jednoj raskrsnici. Nisam znao gdje je to. Raspoređeni smo duž puta i trebalo je da prihvatamo civile i puštamo dalje. Civili su dolazili gore s brda - rekao je svjedok, dodavši kako se sjeća veće grupe ljudi koji su se predali, a koji su odvedeni dalje s tog mjesta.

Na pitanje tužioca Ibre Bulića da li je tu bilo i pripadnika drugih jedinica, svjedok je kazao da su bili pripadnici vojske i civilna policija. Tokom boravka na terenu, kako je rekao SG-8, desila su se dva ubistva.

- Pred mrak čula se dreka i da je neko vikao: "Predajte se". Onda se čula bomba. Tada je jedan momak iz naše jedinice ranjen i onda je uslijedila pucnjava - ispričao je on.

Svjedok je kazao i da su pripadnici jedinice pozvani da prenose neko oružje, ali da se on nije prijavio na taj zadatak.

Tužilac je pročitao dio izjave iz 2010. godine u kojoj je svjedok naveo da je dan nakon poziva za prenos oružja čuo da su dobrovoljci pozvani za taj zadatak bili u "vodu smrti", na šta je SG-8 rekao da je to tačno.

Odbrana je pitala svjedoka da li je tačno da on ne zna nikoga iz takozvanog "voda smrti", što je svjedok i potvrdio. SG-8 je kazao da je komandant Specijalne policije Gorana Sarića, nije vidio na Jahorini.

- Vidio sam ga u Bileći i drugi put na Boračkom jezeru - rekao je svjedok.

Sarić je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Prema optužnici, on je pripadnicima policije izdao naredbu da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac - Konjević Polje i da zarobljavaju muškarce koji su pokušali šumom izaći iz zaštićene zone Srebrenica.

Na kraju suđenja odbrana je zatražila da se Sariću ublaže mjere zabrane jer je pravosnažno oslobođen u drugom predmetu.

Tužilac Bulić je rekao kako nema razloga za njihovo ukidanje.

Suđenje se nastavlja 8. decembra, saslušanjem novog zaštićenog svjedoka optužbe, javlja BIRN-Justice Report.

NA VRH

Podijeli članak na