BIH

Dosta je bilo politike oko bolnice

Sindikat održao sastanak o Kantonalnoj bolnici Zenica

Autor:V. B.

2.12.2014

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) održao je sastanak sa načelnicima službi, na kojem je razgovarano o aktuelnoj, vrlo teškoj situaciji u KBZ-u.

- Vrijeme je da se napokon preuzmu neki konkretni koraci, jer više nemamo vremena za gubljenje i političke priče koje se ovih dana vode oko bolnice. Više ne možemo čekati, jer sav je pritisak usmjeren na nas. Želimo znati konkretne termine i odgovore šta dalje. Zato smo odlučili uputiti Protestnu notu svim političkim partijama, menadžmentu KBZ-a, Vladi ZDK i Zavodu zdravstvenog osiguranja. Tražimo od Vlade ZDK hitnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Analiza stanja u KBZ-u - rekao je dr. Meho Kovačević, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KBZ-a.

meho-kovacevic

Foto: J. Hadžić (Kovačević: Nema vremena za gubljenje)

On ističe kako je, nastavili se ovako, u pitanju opstanak KBZ-a, ali i zdravstvena zaštita za oko 400.000 stanovnika ZDK.

- Mi u ovakvim uslovima ne možemo garantirati pacijentima uslugu koja im je potrebna, pa ako se nešto ne riješi u narednih mjesec dana, slat ćemo ih u ustanove koje im to mogu osigurati- kaže Kovačević. Kada iscrpe i tu mogućnost bit će primorani razmislit i o obustavi rada - navodi Kovačević.

Prema informacijama iz menadžmenta, dug dobavljačima veći je od 12 miliona KM, ali Kovačević ističe kako je dug KBZ-a, zbog investicija koje su rađene, ali nisu plaćene, i 16 miliona KM.

bolnica2

Foto: J. Hadžić (Kantonalna bolnica Zenica)

- Niko neće da se prihvati plaćanja tih obaveza. Ali, druge ustanove imaju i po pet-šest puta veći dug, ali nemaju ovakvih problema kao mi - dodaje Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.