BIH

Ko je bh. državljanin Visit D?

Nakon hapšenja radikala u Austriji

Autor:S. D.

3.12.2014

Nakon velike prošlosedmične antiterorističke akcije u Austriji, u kojoj je uhapšeno 14 osoba osumnjičenih za terorizam, pojavila se informacija da je među njima i Muhamed Porča, bh. državljanin koji u Austriji važi za jednog od utjecajnijih vođa vehabijskog pokreta.

Prema nepotvrđenim informacijama, Porča se krije iza imena Visit D., za kojeg su austrijske vlasti potvrdile da je uhapšen u prošli petak te da je bh. državljanin. No, za sada nema zvanične potvrde. Prije svega, austrijski mediji prenose svoje izvore iz policije da je u petak uhapšeni Visit godinama propagirao odlazak u džihad i vrbovao mlade za odlazak u Siriju u džematu Tevhid u Beču.

Poznato je da je džemat istog imena svojevremeno, nakon razlaza s Islamskom zajednicom u Austriji, osnovao Porča, a tu je bio i imam. S druge strane, za Visita D. navodi se da je privođen i u ljeto ove godine, također u vezi s regrutiranjem mladih, uglavnom Čečena, za odlazak na sirijska ratišta, a i tada se kao glavno središte takvih radnji spominje džemat Tevhid. Tada, kako pišu tamošnji mediji, nije bilo dokaza protiv Visita D., ali su oni navodno osigurani u istrazi koja je prethodila prošlosedmičnoj akciji.

Visit D. sumnjiči se da je odgovoran za vrbovanje osmorice mladih ljudi za odlazak u Siriju, od kojih su, prema saznanjima austrijske policije, četvorica poginula. Prije dva dana nadležni sud u Gracu za osam uhapšenih u antiterorističkoj akciji odredio je pritvor do početka suđenja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.