BIH

Počelo suđenje za zločine na području Prijedora

U Tužilaštvu BiH

Srna

3.12.2014

 

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi počelo je suđenje trojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske za ratni zločin na području opštine Prijedor 1992. godine.

Tužilac Ćazim Hasanspahić naveo je u uvodnoj riječi da će Tužilaštvo BiH dokazati da su Mitar i Rade Vlasenko, te Drago Končar počinili ubistva i progon nesrpskog stanovništva u mjestu Kozarac, nedaleko od Prijedora.

On je najavio da će tokom dokaznog postupka pozvati 23 svjedoka koji će govoriti o širokom i sistematičnom napadu na bošnjačka sela, kao i učešću optuženih u tom napadu.

Odbrane trojice optuženih nisu izlagale uvodne riječi, navodeći da će to uraditi nakon okončanja dokaznog postupka Tužilaštva BiH, prenosi Birn.

Branioci Mitra Vlasenka i Drage Končara kratko su prokomentarisali optužnicu, ističući da je do pokretanja cijelog postupka došlo zbog pritiska određenih nevladinih organizacija.

"Cijeli postupak je inicirala krivična prijava iz prošle godine, a već u ljeto ove godine smo imali optužnicu, stoga se pitamo kako je moguće da istraga stoji od 2005. godine, a da se ovako naglo pokreće nakon 2013. godine", rekao je Savan Zec, koji brani optuženog Končara.

On je istakao da odbrana ima saznanja da je prošle godine došlo do podnošenja krivične prijave za ubistvo trojice srpskih civila u Kozarcu, a da su optuženi i svjedoci navedeni u toj prijavi, te da se postavlja pitanje da li je ovdje riječ o pokušaju osporavanja te prijave.

Suđenje će biti nastavljeno saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva u srijedu, 10. decembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.